Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Gedetineerde Gerrit Schotte, voormalig premier van Curaçao en oprichter en ex-leider van MFK, mag niet vervroegd naar huis. schotteZo heeft de raadkamer van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie gisteren besloten.
Schotte had middels zijn raadsvrouw Lizaima Da Costa Gomez een verzoek ingediend bij het Hof om hem eerder - direct na de uitspraak - onder elektronisch toezicht naar huis te laten gaan. Maar dit verzoek werd gisteren niet gehonoreerd. Een eerder verzoek voor vervroegde vrijlating haalde het ook al niet. Het besluit van de Raadkamer van gisteren werd niet openbaar gemaakt, wel bevestigde het Hof het besluit tegenover deze krant.
Schotte hoeft voor vrijlating sowieso niet veel langer te wachten. Hij komt op 27 november vrij. Dat is dan exact twee jaar na de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Babel waardoor de veroordeling van Schotte voor ambtelijke corruptie onherroepelijk werd. Schotte begon zijn gevangenisstraf op 5 december 2018. Op de dag van zijn vrijlating op 27 november zal hij bijna twee van de drie jaar cel die hij opgelegd heeft gekregen, hebben uitgezeten.
Wat de gevallen politicus na zijn vrijlating gaat doen, is vooralsnog onbekend. Naast zijn celstraf werd hem ook het recht ontnomen zich verkiesbaar te stellen. Deelname aan de komende Statenverkiezingen in maart 2021 is voor Schotte dus uitgesloten. Ook verloor hij tijdens zijn gevangenschap het leiderschap van de partij die hij 2010 heeft opgericht. Daar zwaait Gilmar ‘Pik’ Pisas sinds dit jaar de scepter toen het leiderschap van Schotte kwam te vervallen. Bestuursvoorzitter Dorothy Pietersz-Janga verklaarde vlak voor de benoeming van Pisas tegenover deze krant dat het bestuur en de leden van de partij hopen dat Schotte - wanneer hij eenmaal op vrije voeten wordt gesteld - aan zal blijven als adviseur van de partij. Pisas was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Tijdens zijn verblijf in de gevangenis brak ook de relatie tussen mede-Babelverdachte Cicely van der Dijs en Schotte. De voormalige levenspartner van Schotte en moeder van zijn twee dochters was tijdens de behandeling van de zaken in eerste aanleg, hoger beroep en tot slot in cassatie niet van zijn zijde geweken, maar de relatie kwam uiteindelijk toch ten einde. Van der Dijs is in de zaak Babel ook veroordeeld en wel tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Twee jaar geleden werd vanwege de kleine dochters besloten om Schotte en Van der Dijs niet tegelijk op te sluiten. Of zij nu alsnog haar gevangenisstraf moet uitzitten en wanneer, is vooralsnog onbekend.
Schotte heeft nog een andere zaak boven zijn hoofd hangen, namelijk de ontneming van 1,8 miljoen gulden. Als hij dit bedrag niet kon betalen, moest hij ook een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten. De 1,8 miljoen gulden is volgens het Openbaar Ministerie (OM) door Schotte uit illegale handelingen verkregen. Voor deze zaak heeft Schotte inmiddels cassatie aangetekend. Als hij ook in cassatie verliest, is er nog de mogelijkheid tot een betalingsregeling met het OM.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.