Gerstenbluth: Team paraat voor monitoring toeristen

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Er is volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth geen reden voor paniek nu in Nederland een run op vakanties naar Curaçao is ontstaan na het nieuws eerder deze week van premier Mark Rutte dat er voor het negatief reisadvies een uitzondering is gemaakt voor het Caribisch deel van het Koninkrijk.

geenpaniekDe angst die nu bij een deel van de Curaçaose bevolking leeft dat Nederlanders tijdens hun bezoek aan Curaçao het coronavirus met zich meebrengen, wordt volgens de epidemioloog afgedekt met het systeem dat de afdeling Epidemiologie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur nu ‘in place’ heeft om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Zo worden personen die voorafgaand aan de reis positief worden getest voor het virus niet op het vliegtuig toegelaten en worden reizigers die wel meemogen, eenmaal op Curaçao gemonitord. ,,We krijgen mensen beschikbaar voor controles bij hotels en andere accommodaties. Deze mensen worden onder andere door de hotels zelf geleverd en vervolgens door ons getraind. De toerist die hier komt wordt gedurende 14 dagen vier keer gebeld of bezocht om na te gaan of er sprake is van symptomen. Als dit aan het eind van deze 14 dagen nog niet het geval is, laten we deze toeristen met rust”, aldus Gerstenbluth, die vervolgt: ,,Het systeem is nooit waterdicht, maar op deze manier kunnen we er voor 80 procent voor zorgen dat wie hierheen komt het virus niet met zich meeneemt en als dat wel gebeurt, het virus in ieder geval niet verspreidt.”

Maar, zo zegt Gerstenbluth, het is veelal niet de toerist die het virus verspreidt, maar de lokale bevolking. ,,De toerist neemt het virus misschien mee, maar eenmaal hier wordt het door ons verspreid. Daarom blijven de maatregelen voor onszelf waar we constant op hameren steeds van enorm belang. Covid is er nu eenmaal, het gaat niet meer weg en voorlopig is er geen vaccin. We moeten ons de maatregelen om besmetting en verdere verspreiding eigen maken: houd afstand, vermijd samenscholing. Als je ergens komt waar je geen afstand kan houden of waar sprake is van samenscholing, ga dan weg. En het belangrijkste: als je ziek bent, blijf dan binnen. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan anderen en vooral aan de meest kwetsbaren binnen onze gemeenschap. We moeten voorkomen dat ons zorgsysteem overbelast wordt. Dat zijn de belangrijkste dingen die we allemaal zelf in de hand hebben”, aldus de epidemioloog.
Gerstenbluth heeft met zijn team zelf een grote rol gespeeld bij het uiteindelijke besluit van Nederland om Curaçao vrij te stellen van het negatief reisadvies voor Nederland. De epidemioloog vindt dit zelf onbelangrijk - ‘het gaat niet om mij’- maar legt wel uit hoe desastreus het zou zijn geweest als het besluit van Nederland anders was geweest. ,,Denk aan de geestelijke gezondheid van de mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de toeristensector en hun baan verliezen en in een depressie terechtkomen. Nederland wordt voor Curaçao als een ‘lifeline’ op zowel sociaal als financieel-economisch gebied gezien. Daarom moet het opnieuw invoeren van strengere restricties als een ultimum remedium worden gezien. Dat kunnen we niet zonder meer doen.”
Gerstenbluth houdt vandaag samen met premier Eugene Rhuggenaath een persconferentie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Covid-19.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.