Kernvraag onderzoek OM: Was er sprake van laakbaar gedrag?
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het B-dok van Damen Shiprepair Curaçao is weer vrijgegeven. Het dok was sinds 21 september afgesloten toen twee duikers van Curaçao Industrial Diving tijdens onderwaterwerkzaamheden aldaar om het leven zijn gekomen.
De werkzaamheden bij het dok vinden nu plaats onder toezicht en met duidelijke instructies van de arbeidsinspectie.
Dat laat minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) tegenover het Antilliaans Dagblad weten. Ondertussen is het onderzoek naar de gebeurtenissen door de arbeidsinspectie van het ministerie van SOAW en het Openbaar Ministerie (OM) nog in volle gang. Over de eerste bevindingen wil de minister zich nog niet uitlaten. Wel geeft hij aan dat hij regelmatig polst bij de inspectie over de voortgang van het onderzoek en dat ‘iedereen erbij gebaat is dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt in deze zaak’.
Op die noodlottige middag van maandag 21 september 2020 verongelukten twee werknemers van Curaçao Industrial Diving toen zij onderwaterwerkzaamheden verrichtten in het B-dok van Damen. Beide slachtoffers waren jonge mannen, met een jong gezin en waren al jaren werkzaam bij Curaçao Industrial Diving. Dit bedrijf levert al jaren professionele onderwaterdiensten aan Damen.
Naast de gebruikelijke autoriteiten die bij zo’n ongeval betrokken zijn, zoals het Korps Politie Curaçao en de arbeidsinspectie, werd het OM die dag ook ingelicht en is de piketofficier meteen zelf een kijkje gaan nemen om na te gaan of er mogelijk strafbare feiten hebben plaatsgevonden.
Bij zo’n onderzoek komen verschillende vragen naar boven, zo laat een welingelichte bron dicht bij het onderzoek tegenover deze krant weten. ,,Kennelijk moest er tijdens de werkzaamheden bij het dok iemand aanwezig zijn om toezicht te houden. Het is nu de vraag of die persoon wel aanwezig was en of hij juist en tijdig heeft gehandeld. Als dit niet het geval is geweest, dan rijst de vraag of er sprake was van nalatigheid en of we dan te maken hebben met dood door schuld. In het onderzoek van het OM gaat het om de kernvraag: was het zuiver een incident of was er sprake van zodanig laakbaar gedrag van één of meer personen dat dit strafbare feiten zijn te noemen?”
Minister Koeiman wil zelf ‘absoluut niet’ met de beschuldigende vinger wijzen. ,,Dat is voor ons nog helemaal niet duidelijk. Maar feit is wel dat er twee personen zijn overleden. We moeten rekening houden met alle mogelijkheden.”
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.