Rhuggenaath presenteert visie voor nauwere samenwerking
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Curaçao als een living lab voor Latijns-Amerika en de Cariben.
Dat is de visie van premier Eugene Rhuggenaath. Een centrum waar veel van de uitdagingen waarmee de regio kampt op een multidisciplinaire manier kunnen worden opgelost. Waar multilaterale samenwerking wordt aangemoedigd. Waar de mensen die werken worden begeleid door de besten en slimsten in de regio.
Deze visie presenteerde Rhuggenaath maandagmiddag tijdens de ministerial dialogue van de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (Eclac).
Het ‘Living Lab’ is het energietransitieproject dat wordt uitgevoerd door de raffinaderij en waarmee wordt gezocht naar duurzame oplossingen voor betaalbare en schone energie voor de gemeenschap.
Tijdens de 38e bijeenkomst van Eclac, die dit jaar op virtuele wijze plaatsvond, stond Rhuggenaath stil bij de enorme impact van de covid-pandemie op de regio, die daarvoor al verschillende rake economische klappen heeft moeten incasseren. Het is nu tijd voor een nieuwe benadering, wil de regio voortgang boeken, stelt de Curaçaose minister-president. ,,We kunnen niet zomaar vooruitgang verwachten als we dezelfde ideeën en hetzelfde beleid blijven uitvoeren. Zoals vermeld in het document Building a New Future: de juiste mix van milieubeleid, samen met economisch, technologisch en industrieel beleid, kan de ontwikkeling in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied een nieuwe impuls geven, met herverdeling als een cruciaal onderdeel.”
Rhuggenaath kwam met een idee waarbij deze mix wordt gecombineerd en waarbij de focus wordt gelegd op technologie, onderzoek en ontwikkeling. ,,Eerlijk gezegd doet het me pijn om te zien dat we ons niet in hetzelfde tempo hebben kunnen ontwikkelen als de rest van de wereld. Zeker omdat we een regio zijn die gebaseerd is op pioniers en innovatie. Het was de Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Márquez die ooit zei dat de Caribische realiteit op de wildste verbeelding lijkt. En geloof me, we hebben deze verbeelding in het verleden gebruikt. Onze regio bracht verschillende Nobelprijswinnaars voor literatuur en muzieklegendes voort. Onze regio heeft ook enkele van de meest ingenieuze uitvindingen van ons leven voortgebracht. Denk maar aan technologische vooruitgang zoals fotografie, de kleuren-tv en de balpen. We hebben ook verschillende gezondheidsvoordelen geboekt, zoals het kunsthart, de anticonceptiepil en de neonatale kunstmatige bubbel. Daar is het niet gestopt. Ook vandaag blijven we ons ontwikkelen voor de toekomst. En ik ben zo trots om te zien dat de jeugd hierin het voortouw neemt”, aldus de premier.
Curaçao is zich continu aan het ontwikkelen, zegt Rhuggenaath, die verwijst naar het Living Lab dat momenteel wordt ontwikkeld. ,,Met het Living Lab wordt gezocht naar duurzame oplossingen voor een van de grote uitdagingen van de Cariben: betaalbare en schone energie voor de lokale gemeenschap”, legt de minister-president uit. Het Living Lab zorgt volgens Rhuggenaath voor de perfecte samenwerking tussen overheid, ondernemers en academici (triple helix innovatiemodel). ,,In ons Living Lab zijn bedrijven betrokken als TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek), Damen Ship Repair, Port of Rotterdam, Curaçao Ports Authorities, de raffinaderij en Aqualectra, ons nutsbedrijf. Deze samenwerking faciliteert en zorgt voor een breed draagvlak vanuit onze community.”
Rhuggenaath vervolgt enthousiast: ,,Het is mijn visie om Curaçao als het living lab aan te bieden voor samenwerking in onze regio. Stelt u zich eens een centrum voor waar veel van de uitdagingen op een multidisciplinaire manier kunnen worden opgelost. Waar multilaterale samenwerking wordt aangemoedigd. Waar de mensen die werken, worden begeleid door de besten en slimsten van onze regio, evenals mensen uit het buitenland. Het zal een inclusief proces zijn dat mensen uit alle ‘lagen van de bevolking’, alle geslachten en alle nationaliteiten omvat.”
Dit zal geen gemakkelijk proces zijn, erkent Rhuggenaath, aangezien dit meer investeringen betekent in sociale ontwikkeling, gezondheidszorg en onderwijs. Maar daartegenover staat wel een integrale agenda voor duurzame ontwikkeling voor de regio. ,,Een agenda om de beste oplossingen voor onze mensen en onze gemeenschappen te ontwikkelen. Oplossingen om onze veerkracht te waarborgen en oplossingen om onze duurzame ontwikkeling te garanderen en, zoals secretaris-generaal van de VN Guterres vanmorgen bevestigde, ‘niemand achter te laten’.”
Hoewel de visie van Rhuggenaath voor een living lab om de gehele regio te verbinden voor velen een verre droom lijkt, moet dit de regio er niet van weerhouden om de droom vandaag te beginnen verwezenlijken. ,,Onze regio heeft het vermogen, we hebben de kennis, we hebben de mensen en we hebben de ambitie. We hebben alleen de drive nodig om samen te werken richting dit nieuwe doel. Het enige wat we hoeven te doen, is de eerste stap zetten. Bij het presenteren van een visie als deze is het belangrijk om het doel te onthouden. Mijn grootste motivatie is om te werken voor de jeugd en leiders van de toekomst. Stel je een living lab voor dat ons in staat zal stellen om volledige werkgelegenheid voor jongeren te realiseren, startende bedrijven op te richten die worden geleid door zowel jonge ondernemers als jonge wetenschappers en innovators. Het is belangrijk om te onthouden dat onze tijd hier waar we iets kunnen doen beperkt is en de grootste voordelen in de toekomst zullen worden opgeleverd. Zoals de grote voormalige secretaris van de Verenigde Naties vaak citeerde: ‘De wereld is niet van ons. Het is een schat die we in vertrouwen vasthouden voor toekomstige generaties.’ Laten we aantonen dat we dit vertrouwen waard zijn.”