Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In theater De Balie in Amsterdam is er in het kader van de Black Achievement Month een ‘Curaçao Korte Film’-festival georganiseerd.
Het gaat om een filmselectie van het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR) 2020. De vijf korte films tonen Curaçao door de ogen van jonge, getalenteerde filmmakers. Enkele makers zullen aanwezig zijn en vertellen over hun werk. Een van de producties die vertoond worden, is het project Challenges. In de aankondiging van De Balie staat: ,,Wat betekent het om jong te zijn op Curaçao? In opdracht van het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR) ging filmmaker Anja van Bergen met die vraag naar studenten van het Maris Stella College en hielp ze hun levenswereld filmisch te verbeelden. Van Bergen begeleidde, maar liet de studenten artistiek helemaal vrij. Het leverde drie verrassende portetten op waarin de verwarrende levenswereld van de pubertijd perfect wordt gevangen.”
Deze films zouden in september op Curaçao vertoond worden, maar vanwege aangescherpte coronamaatregelen werden de activiteiten gecanceld. Van Bergen hoopt overigens dat dit wel weer kan in december op Curaçao.
Ook de film Sinceramente, Candy wordt vertoond. ,,Nu grote groepen Venezolanen door het beleid van president Maduro in armoede worden gestort, voltrekt zich een bijna onzichtbare humanitaire ramp op Curaçao. Huis en haard laten ze achter, om na een gevaarlijke tocht over zee in de handen van criminelen te vallen. Filmmaker Chantal Anthonia deed intensief onderzoek naar de situatie en verbeelde het eilandleven door de ogen van Candy, een jonge Venezolaanse die naar Curaçao trekt voor een beter leven. Een ongemakkelijk verhaal, dat de kijker niet snel zal loslaten”, aldus De Balie.
De jonge filmmaker en fotograaf Kevin Osepa (in 2018 de jongste genomineerde voor de Volkskrant Kunstprijs ooit) maakte een poëtische zoektocht naar identiteit in opdracht van het Wereldmuseum in Rotterdam. Zijn film heet Watamula en gaat over een jongen die terugreist van Nederland naar Curaçao en op zoek gaat naar zijn roots. Emigratie, heimwee, dekolonisatie en het gevoel nergens bij te horen zijn de thema’s die worden onderzocht.
Again gaat in op de vraag of er zoiets bestaat als een echt zorgeloos leven. Ook in de paradijselijke omgevingen van zon, zee en strand, doet het pijn wanneer je vriendje het - alweer! - uitmaakt. De Balie: ,,In vijf minuten lukt het regisseur Jaydev Hemrajani om zowel de euforie van verliefdheid en de pijn van een relatiebreuk op te roepen. Hij won er de jaarlijkse 48-hours competitie mee op Curaçao.”
In Kaminda - Papiaments voor weg - keert filmmaker David van Delden terug naar het Curaçao van zijn jeugd. De overweldigende natuur van het eiland vormt de achtergrond voor de dromerige ontdekkingsreis van een driejarige jongen. ,,Met prachtige beelden wekt Van Delden het Curaçao van zijn jeugd tot leven, versterkt door de spoken words van dichter Juan-Carlos Goilo”, zo wordt hierover geschreven.
De vertoningen met live optredens van sommige filmmakers die ‘on stage’ geïnterviewd worden zijn op 28 oktober live te zien via www.YouTube.com/DeBalieTV.
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.