Gijsbertha: Alle leed nu voor regering

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Na zeven jaar onder de noodregeling van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te hebben gestaan, is het doek gevallen voor de Girobank. Voor het einde van dit jaar sluit de bank haar deuren.

giroDe regering van Curaçao sluit een lening af met Nederland zodat de deposanten van de Girobank hun fondsen kunnen krijgen, ‘ineens of op termijn’. Dat stelt minister Kenneth Gijsbertha van Financiën in gesprek met het Antilliaans Dagblad. De bewindsman reageert op de berichtgeving in het weekeinde van de CBCS dat verder wordt gewerkt aan de gecontroleerde afbouw van de activiteiten van de Girobank. Dit gebeurt conform de aankondiging daarvan tijdens de persconferentie van de CBCS in december 2019. ,,In het kader van de afbouw werken de CBCS en de minister van Financiën samen toe naar een oplossing voor de deposanten. Deze oplossing zal gedurende een overgangsfase worden geïmplementeerd. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de belangen van het personeel van Girobank”, aldus de CBCS in een persverklaring.

De CBCS heeft op dinsdag 10 december 2019 alle tegoeden bevroren die aan het einde van die dag in de boeken van de Girobank stonden (moratorium). Bedragen tot maximaal 10.000 gulden zijn echter vrij beschikbaar gebleven. Ook alle bedragen die na het instellen van het moratorium zijn gestort, zijn vrij beschikbaar gebleven. Hierdoor is het aantal rekeningen waarop tegoeden zijn bevroren, teruggebracht van ongeveer 27.000 tot ongeveer 2.000. ,,De deposanten van Girobank kunnen onverminderd gebruik blijven maken van hun vrij opneembare tegoeden”, zo benadrukt de CBCS.

Gijsbertha stelt dat het sinds 2013, toen de Girobank onder de noodregeling van de CBCS werd geplaatst, duidelijk was dat de bank zou moeten sluiten als het niet zou lukken de Girobank te kapitaliseren. ,,De CBCS heeft de Girobank kunstmatig in leven gehouden en er meer dan 200 miljoen gulden in gestopt. Het is niet gelukt een partner te vinden en zeven jaar van noodregeling is behoorlijk lang. Als minister heb ik het uiterste geprobeerd om de Girobank niet failliet te laten gaan, omdat dit desastreus zou zijn geweest voor de financiële sector, deposanten en werknemers. De regering gaat nu lenen in Nederland om alle deposanten te helpen hun fondsen te ontvangen; ineens of op termijn”, aldus de minister van Financiën.
De bewindsman staat stil bij de term gecontroleerde afbouw en legt uit dat dit inhoudt dat de ‘activiteiten van de bank worden beëindigd op een manier die het minst pijnlijk is’. ,,Nu gaat de regering alle leed dragen, terwijl wij geen enkele rol hebben gespeeld in hetgeen tot de noodregeling heeft geleid”, aldus Gijsbertha tot slot.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.