Regering bestudeert mogelijkheden om risico laag te houden voor Curaçao

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Het risiconiveau van Nederland blijft met de steeds toenemende aantallen coronabesmettingen stijgen. Toch wil de Curaçaose regering de grens (voorlopig) open blijven houden met Nederland.

curopenDat zegt premier Eugene Rhuggenaath in gesprek met het Antilliaans Dagblad. ,,We zijn aan het evalueren hoe we met de huidige restricties zoals een PCR-test pre boarding open kunnen blijven voor Nederland en zijn tegelijkertijd additionele voorwaarden aan het bestuderen om - ondanks de toenemende besmettingen in Nederland - het risicogehalte zo laag mogelijk voor ons te houden.”

Nederland heeft gisteren voor de derde dag op rij een recordaantal coronameldingen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1.756 bevestigde besmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in februari. Het oude record heeft slechts één dag standgehouden. Op woensdag meldde het coronadashboard van de overheid 1.546 nieuwe besmettingen, en dat was een aanscherping van het record van dinsdag, toen 1.387 gevallen binnenkwamen.
De 1.756 meldingen van donderdag komen neer op 10,1 positieve tests op elke 100.000 mensen. Het is de eerste keer dat dit aantal boven de 10 uitkomt. Bij 7 besmettingen op 100.000 mensen gaan alarmbellen af. Dat is de zogenoemde signaalwaarde. Als dat aantal wordt overschreden, moet de overheid mogelijk maatregelen nemen om het aantal besmettingen terug te dringen. In de laatste zeven dagen lag het aantal positieve tests zes keer boven die grens.

De Nederlandse premier Mark Rutte verklaarde gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer dat het aantal positief getesten in de teststraten aanzienlijk toeneemt en dat dit terug is te zien in het ‘toch behoorlijk stijgende aantal ziekenhuisopnames, dat er zelfs weer patiënten verplaatst moeten gaan worden, dat ook op de intensive care het aantal aan het toenemen is’. De minister-president sprak van ‘reden tot zorg’.

Op Curaçao wordt de situatie in Nederland nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens Rhuggenaath gaan het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en dat van Economische Ontwikkeling hierover gesprekken voeren met de luchtvaartmaatschappijen. ,,Aan de ene kant is er namelijk de wens om het aantal passagiers dat wij toelaten te verhogen en aan de andere kant is het zaak dat het risico van de import van Covid-patiënten in ons land zo laag mogelijk wordt gehouden”, aldus de minister-president. ,,Gezien het belang van de luchtverbinding met Nederland voor onze economie, maar ook families, zijn we manieren aan het bestuderen om de mogelijkheid om tussen Curaçao en Nederland te reizen open te houden. Wel met de huidige voorwaarden en mogelijk additionele voorwaarden om zo het risico op besmetting - ondanks de toename in Nederland - zo laag mogelijk voor ons te houden.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.