Gerstenbluth: Ziekenhuiscapaciteit bepalend voor opschaling

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Nu er meer wordt getest, neemt het aantal bevestigde coronabesmettingen toe. En dat is precies de bedoeling. Want nu het virus lokaal rondspookt, is het zaak zo veel mogelijk gevallen zo snel mogelijk te pakken te krijgen.

F05 Close contacts DUSHIDan kan een explosieve uitbraak worden voorkomen en is opschaling naar meer maatregelen niet nodig. Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth zaterdag nog eens uitgelegd tijdens een persconferentie van de overheid in verband met de ontwikkelingen rond Covid-19. Curaçao bevindt zich in fase twee van de vier fases van het escalatiemodel: een eerste lokale transmissie met een onbekende bron. Fase drie treedt in werking als het aantal clusters - meerdere gevallen die zijn te herleiden tot eenzelfde bron - snel toeneemt of het aantal positieve testen met tien, twintig tegelijk. ,,Leidend bij de beslissing tot opschaling is de capaciteit van het ziekenhuis”, zegt Gerstenbluth. ,,Als het vooruitzicht is dat in korte tijd veel ziekenhuisopnames zullen volgen, dan gaan we niet afwachten.” Anders dan in maart is het eiland nu beter voorbereid op patiënten met Covid-19, onder andere met extra personeel en apparatuur. Ook is er meer bekend over het virus en de behandeling van de ziekte. ,,We hebben meer ruimte dan toen”, zegt Gerstenbluth. Van alle besmettingen komt ongeveer 5 procent uiteindelijk op de intensive care terecht.

Meer positieve testen betekent ook direct dat meer mensen preventief in quarantaine gaan. Dat zijn de ‘close contacts’ van de besmette personen. Mensen waarmee minimaal tien tot vijftien minuten nauw, intensief en regelmatig contact is. Als er in deze eerste kring van contacten iemand positief is, moet de kring worden uitgebreid. Zo loopt het aantal personen in quarantaine flink op. Dan helpt het als mensen zich hebben gehouden aan de regels van social distancing: weinig contacten en afstand houden.

Daarnaast zijn er nog de reizigers uit risicolanden die veertien dagen binnen moeten blijven. Het kleine team van de afdeling epidemiologie van Geneeskunde en gezondheidszaken kan dat aanbod niet meer aan. Daarom is er samen met Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) en toeristenbureau CTB een callcenter opgezet. Gerstenbluth: ,,Daarnaast helpt de politie door te controleren of mensen werkelijk thuis zijn. Een honderd procent waterdicht systeem is er niet, maar gelukkig werken de meeste mensen mee.”

Na het eerste geval van een lokale besmetting op Curaçao is de situatie veranderd. De eerste 36 gevallen van corona op Curaçao waren geïmporteerd, de bron was duidelijk en lag of in het buitenland of bij iemand die terug was gekomen uit het buitenland. De besmette personen zaten steeds al in quarantaine en de weinige contacten waren snel op te sporen. Maar van het eerste lokale geval nu was niet duidelijk waar en wie de bron was. Dat betekent dat meer mensen besmet zijn geraakt, zonder dat die in beeld zijn. Om een explosieve uitbraak te voorkomen en het aantal besmettingen in de hand te gehouden, is de aanpak gericht op: detecteren, testen en contacten natrekken. Dit naast de maatregelen die door de overheid zijn genomen, zoals het verbieden van grote evenementen en samenscholingen, de regel van twee meter afstand en de hygiëne-instructies.

Zes nieuwe besmettingen

Bij ongeveer 140 mensen is zaterdag een PCR-monster afgenomen. Daarvan bleken vijf testen positief. Gisterenavond is er nog één positief geteste persoon bijgekomen. Wie positief test draagt een dusdanige hoeveelheid van het coronavirus bij zich dat dit is aan te tonen. De betreffende persoon kan dan ook anderen besmetten met het virus.

Gisteravond waren er 32 actieve gevallen, dus mensen die het virus nog kunnen overdragen. Van de vijf nieuwe besmettingen zaterdag konden er drie in verband worden gebracht met een al eerder geregistreerd geval. Van twee was de bron van de besmetting nog onbekend. Datzelfde geldt ook voor het laatste geval.

In totaal zijn er sinds maart 68 coronabesmettingen bevestigd op Curaçao, waarvan dus nog 32 actief. Een persoon is overleden en 35 mensen zijn weer virusvrij of genezen van Covid-19.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.