Brigadegeneraal De Vin: Zwarte, donkere dagen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zwart, donker en duister. Zo beschrijft Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied brigadegeneraal Peter Jan de Vin de dagen na de fatale helikoptercrash afgelopen zondag voor de kust van Aruba.
,,De wereld werd in een keer heel donker”, zegt De Vin over het moment dat hij op de hoogte werd gebracht van de crash tijdens een kustwachtpatrouille. Twee van de vier militairen aan boord van het toestel kwamen om het leven. Gisteren is Zr.Ms. Groningen aangekomen op Curaçao met de lichamen van Christine Martens en Erwin Warnies. Bridgadegeneraal de Vin is aan boord van het schip geweest en voelde de verslagenheid onder zijn manschappen. ,,Hoe is dit mogelijk, vragen zij zich af”, zegt De Vin. ,,Maar je ziet ook hoe ze elkaar steunen. Ze weten dat ze er alles aan hebben gedaan om hun collega’s te redden. Ja, het is lastig te beschrijven wat je dan aantreft op zo’n moment.”
De militairen aan boord van Zr.Ms. Groningen hebben veel steunbetuigingen ontvangen via sociale media. ,,Dat is, hoe triest het allemaal is, toch prachtig om te zien, dat, ook al zit je midden op zee, de wereld toch meeleeft”, zegt de Vin. ,,Maar onze gedachten gaan allereerst natuurlijk uit naar de nabestaanden.”
Afgelopen nacht is het KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Marine op Curaçao aangekomen met leden van de Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Vin: ,,Zij zullen proberen te achterhalen wat zich heeft afgespeeld.” Gisteren is lokaal al met het onderzoek naar de toedracht van het noodlottige ongeval begonnen door onder andere leden van de Koninklijke Marechaussee, medici en het Openbaar Ministerie.
Nadat de stoffelijke overschotten worden vrijgegeven zullen die zo snel mogelijk terug worden gebracht naar Nederland. ,,We zullen Christine Martens en Erwin Warnies een zo waardig mogelijk afscheid geven”, zegt De Vin. ,,Dat is het laatste dat we hier in de regio nog kunnen doen. Daarna worden in Nederland de ceremoniële taken overgenomen.” Het afscheid op Curaçao zal met beeld en geluid worden vastgelegd voor de nabestaanden in Nederland. Het wegvallen van de NH-90-helikopter heeft geen grote gevolgen voor de werkzaamheden van Defensie in het Caribisch gebied. ,,Het is niet zo dat de Koninklijke Marine hier nu opeens helemaal stilvalt”, zegt De Vin. ,,Het stationsschip zal zijn taken kunnen blijven uitvoeren.”
Met ruim 800 medewerkers draagt Defensie in het Caribisch gebied bij aan het versterken van de veiligheid op zee en op land. De militairen worden ingezet bij de bestrijding van illegaliteit en criminaliteit en bieden noodhulp bij orkanen en andere calamiteiten.
Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.