Van onze correspondent
Den Haag - Het Rode Kruis Nederland verwacht komend jaar zeker 19 miljoen euro nodig te hebben voor hulpverlening op de Caribische eilanden van het Koninkrijk.
Samen met Europees Nederland komt het totaalbedrag dat nodig is voor hulp als gevolg van de coronacrisis uit op 30 miljoen, naar eigen zeggen de grootste hulpactie sinds de Watersnoodramp in Nederland in 1953.
Door het coronavirus is de toerisme-industrie op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en in Caribisch Nederland ineen gestort en is er geen werk meer in deze branche. Het Rode Kruis verwacht dat dit langdurige effecten zal hebben en helpt daarom op de eilanden met basislevensbehoeften. Vrijwilligers in de autonome landen en op Saba delen eten uit en op alle eilanden wordt voorlichting gegeven over het voorkomen van verspreiding van het virus.
Het Rode Kruis geeft ook psychosociale hulp en medische ondersteuning en helpt op gebied van hygiëne, water en sanitatie. Dat laatste is volgens de organisatie nodig omdat er groepen zijn die dicht op elkaar leven en in een aantal gevallen minder goed toegang hebben tot stromend water en zeep. Voor de hulpverlening op de eilanden verwacht het Rode Kruis op basis van scenario’s voorlopig minimaal 19 miljoen euro nodig te hebben voor het komende jaar. Om het geld bij elkaar te krijgen kan in Nederland geld worden gestort op een bankrekening (giro 7244).
Directeur Marieke van Schaik benadrukt dat de samenleving schouder aan schouder moet blijven staan: ,,Samen hebben we het schip drijvende gehouden en voorlopig zijn we daar nog niet mee klaar. We moeten zorgen dat we als samenleving goed door deze crisis komen. Dat ons zorgpersoneel overeind blijft en dat de meest kwetsbaren niet buiten de boot vallen. Nu niet, volgende week niet en ook over drie maanden niet.”
Naast hulp voor de kwetsbaren in de samenleving, waaronder daklozen en ongedocumenteerden, zet het Rode Kruis zich ook in bij de medische hulpverlening.