Voorkeurspartner overname Isla heeft raffinaderij in Duitsland
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Klesch Group van de Amerikaan Gary Klesh is geselecteerd om de komende maanden exclusief onderhandelingen mee te voeren over een contract voor de overname van de Isla-raffinaderij op Curaçao.
Hiermee is Klesch Group de voorkeurskandidaat om na 31 december 2019, als de leaseovereenkomst met de Venezolaanse staatsmaatschappij PdvSA eindigt, of mogelijk zelfs eerder de exploitatie van de raffinaderij rond het Schottegat, de olieterminal bij Bullenbaai en de krachtcentrale Curaçao Refinery Utilities (CRU) over te nemen.
Het lijkt op dit moment de laatste kans op voortzetting van de Curaçaose raffinage-industrie, waarmee werkgelegenheid voor een paar duizend man is gemoeid en die goed is voor een flink deel van de economie en deviezenopbrengsten. PdVSA - zelf ook een kandidaat - is zelf niet in staat de Isla, die sinds mei 2018 vrijwel platligt, te laten produceren; door gebrek aan olie, beslagleggingen en sancties.
Klesch Group is een particuliere internationale groep die actief is in de zware industrie en investeringen doet in de petroleumsector onder de naam Klesch Petroleum Holding Limited. Klesch Group heeft volgens overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) een solide reputatie waar het gaat om overnames, met veel bezittingen in sterk gereguleerde markten, en heeft eerder transacties met grote internationale partijen concreet afgerond.
Klesch is actief in meerdere landen, waarvan in dit verband de Heide-raffinaderij in Duitsland de belangrijkste is. Deze voorheen Shell-raffinaderij in het noorden van Duitsland opereert volgens de strengste (milieu)normen en heeft volgens Reuters een capaciteit van 93.000 vaten per dag. Ter vergelijking: Isla op Curaçao kan bij optimaal gebruik ruim 200.000 vaten per dag produceren.
Heide, die een zogeheten ‘Nelson Complexity Index’ van 9.9 heeft, krijgt aansturing en bijstand vanuit Londen in het Verenigd Koninkrijk en het hoofdkantoor Genève in Zwitserland wat betreft de commerciële activiteiten, marketing, inkoop en financieel beheer.
RdK heeft op aanbeveling van de speciaal hiervoor aangestelde Project Management Organisatie (PMO) gekozen om vanaf nu op exclusieve basis met Klesch Group verder te onderhandelen. Hiervoor trekt RdK drie maanden uit met de bedoeling om niet later dan november - één maand voor het uur U - een eindakkoord te bereiken.
Op Curaçao werd de afgelopen tijd, zowel onder Isla-werknemers en van de raffinaderij afhankelijke personen en bedrijven als door alle gelederen van de bevolking, in spanning uitgekeken naar wie de nieuwe operator wordt; of er überhaupt een nieuwe operator gevonden wordt. Met de klok op vijf voor twaalf lijkt er enig perspectief. Eerdere ogenschijnlijk kansrijke partijen bleken ongeschikt (GZE uit China) of haakten af (Motiva uit de VS).
De Amerikaan Gary Klesch (1947) richtte in 1990 Klesch Group op. Hij en zijn onderneming worden omschreven als gespecialiseerd in ‘distressed and turnaround investing’. Er zouden wereldwijd zo’n 4.500 personen werken verdeeld over zestien landen met een omzet van ruim 5 miljard dollar. Volgens het gezaghebbende blad The Economist ‘Europe needs people like Mr. Klesch’: ,,Its protected firms have been able to ignore basic business principles for too long. With fresh money, Mr. Klesch brings discipline and fresh ideas.” Vakbonden en politici zijn niet altijd even blij met zijn doortastende aanpak.