Hans Kedzierski van CMC: Patiënt gaat altijd voor
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hij is gekomen met een missie en werkt met passie, maar zeker niet vanuit een ivoren toren. Want het Curaçao Medical Center (CMC) op een niveau krijgen zodat het attractief is voor de hele regio, dat kan alleen samen ‘met mensen uit alle lagen van de organisatie en daarbuiten’.

cmcdirecteurDat zei de gloednieuwe CMC-directeur Hans Kedzierski vrijdagmiddag tijdens een presentatie aan de pers. Kedzierski stelde zich, na het ondertekenen van de aktes voor een additionele lening van 200 miljoen gulden voor Hospital Nobo Otrobanda (HNO) voor aan de genodigden. Hij is nu een maand op het eiland en maakt kennis met de organisatie en het eiland. Uit het beleid van de regering maakt hij op ‘dat de tijd rijp is om een aantal stappen te zetten die nodig zijn voor een uitstekend zorgsysteem op Curaçao’. Kedzierski neemt zijn taak niet lichtvaardig. ,,Wat ik doe moet later worden overgenomen en voortgezet door degenen die ik heb opgeleid.”
Het is nogal wat, het huidige systeem is verouderd en moet op de schop. Een geïntegreerde gezondheidszorg is wereldwijd de nieuwe norm. Dat betekent niet alleen samenwerking binnen de muren van het ziekenhuis maar ook met organisaties daarbuiten. ,,Geld blijft belangrijk”, zegt Kedzierski. ,,Maar de focus moet niet alleen maar liggen op volume en omzet, maar veel meer op meetbare kwaliteit.” Hij noemt als voorbeeld de behandeling van de ziekte diabetes. ,,De vraag is dan hoeveel patiënten zodanig zijn behandeld dat is voorkomen dat zij ernstiger complicaties krijgen.”
De patiënt staat centraal. ,,Die gaat altijd voor”, zegt Kedzierski. ,,Die hobbelt nu nog van het ene loket naar het andere. De komende jaren proberen we die eilandjes beetje bij beetje te doorbreken. Daarbij speelt de informatievoorziening een heel belangrijke rol. Als je informatie, met toestemming van de patiënt, kunt delen dan sluiten de dingen beter en sneller op elkaar aan.”
Het belangrijkste speerpunt vindt de CMC-directeur de verbetering van de zorgverlening op de spoedeisende hulp. Want daar wordt de meerderheid van de patiënten opgenomen. ,,Extreem lang wachten is eenvoudigweg niet toegestaan”, zegt Kedzierski. ,,We zullen met z’n allen bekijken hoe we dat beter kunnen organiseren.” Juist op de spoedeisende hulp is het belangrijk om een patiënt gerust te stellen. ,,Wie of wat je ook bent, als je een ziekenhuis binnenkomt ben je bang. Er is angst. Je weet niet wat er gaat gebeuren, maar er is iets niet pluis, anders was je daar niet. Dat moeten we beter beseffen. Naast alle deskundigheid is het managen van de angst belangrijk, het bieden van comfort, zeker op de spoedeisende hulp, maar ook daarna. Het moet de leidraad zijn van ons handelen. Al het andere is techniek, vakkennis, maar als je daar doorheen prikt, dan is het medemenselijkheid waar het om gaat.”
Dan zijn er de standaarden die gelden, de regels waar elke medewerker binnen de gezondheidszorg - van de schoonmaker tot de medisch specialist - zich aan dient te houden. Kedzierski noemt een simpel voorbeeld: handen wassen. ,,De meeste ziekenhuisinfecties ontstaan omdat mensen hun handen niet wassen. Het is internationaal een van de patiëntveiligheidsdoelen. Maar als ik arts ben en ik zie 41 patiënten in de polikliniek, dan moet ik dus 41 keer mijn handen wassen.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.