Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Wij kunnen verslaafden alleen motiveren om uit Punda te vertrekken”, dat vertelt Sonaly Diaz van Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA).

verslaafden Zij reageert hiermee op de vraag of FMA het toenemende aantal drugsverslaafden in de stad kan dwingen opgenomen te worden omdat ze overlast veroorzaken en het geen goed signaal geeft aan het toerisme. Er worden de laatste tijd weer meer drugsverslaafden gesignaleerd in Punda en omgeving. FMA werkt al jaren met deze chronische verslaafden in de binnenstad. 22 Jaar geleden zijn ze begonnen met de verslaafden op te zoeken in de straten van Punda en Otrobanda om ze onder andere eten te geven en ze te motiveren open te staan voor begeleiding. ,,Niet alle cliënten willen vrijwillig meewerken. Wij kunnen en mogen een verslaafde niet tegen zijn wil in een rehabilitatiecentrum zetten of bij Dios Yudami achterlaten”, aldus Diaz. In verband met de aanpak van overlast in Punda hebben heeft de stichting een samenwerking opgebouwd met de Curaçao Tourist Board (CTB), wijkagenten en de beheerder van Plasa. Het zijn netwerken om FMA te ondersteunen qua signalering van de cliënten die een vorm van overlast geven in de binnenstad. Medewerkers van de FMA gaan vanaf 6.30 uur ’s ochtends op pad om cliënten te motiveren samen met hun naar de walk-in te gaan. ,,Maar als een client daar geen trek in heeft kunnen we ze niet dwingen”, vertelt Diaz. De walk-in Dios Yudami in Scharloo, biedt al jaren dagverblijf aan chronisch verslaafden die in de binnenstad rondzwerven. De verslaafde kan hier zeven dagen per week terecht voor gratis maaltijden, douchegelegenheid, schone kleren en een kapbeurt. Hierdoor raakt hij gewend aan meer hygiëne en regelmaat en is er minder overlast op straat. Het aantal cliënten worden dagelijks bijgehouden, het gaat om een aantal van tussen de 20 en 50 cliënten per dag. Sommige van deze cliënten maken ook gebruik van de nachtopvang. Vorig jaar kampte FMA weer met een forse korting in de subsidie. Ondanks deze uitdagingen geven ze niet op. ,,We doen dagelijks wat we wel kunnen doen en dat is de chronische cliënten in de stad blijven motiveren voor begeleiding. Vrijwillige behandeling geven en preventief informatie in de vorm van voorlichtingen en trainingen geven op scholen, bedrijven en dergelijke”, aldus Diaz.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.