Premier: Aanwijzing niet in lijn met visie kabinet-Rhuggenaath
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De geplande reis van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en de ministers Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur is van tafel.

Premier RhugMet het concept voor een aanwijzing dat nu op tafel ligt - opgesteld door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - blijkt dat Nederland en Curaçao toch niet op dezelfde lijn zitten. Dat heeft Rhuggenaath gisteren tijdens een persbriefing te kennen gegeven. Waar Nederland volgens de premier alleen een goede uitkomst ziet door te bezuinigen, erkent Curaçao dat cijfers belangrijk zijn, maar meent de regering dat er tegelijkertijd ook investeringen moeten worden gedaan om economisch herstel en duurzame evenwichtige begrotingen te realiseren.
De minister-president liet weten enkele dagen geleden het concept te hebben ontvangen, waarmee vanuit Nederland de intentie kenbaar wordt gemaakt Curaçao een aanwijzing te geven. Deze aanwijzing berust op drie kernpunten: Curaçao moet binnen een jaar tijd een gebalanceerde begroting produceren; de tekorten van eerdere jaren moeten in drie jaar tijd zijn weggewerkt; en de openstaande schulden bij de Sociale Verzekeringsbank en bij het Algemeen Pensioenfonds moeten worden betaald. De Rijksministerraad (RMR) buigt zich volgende week vrijdag, 14 juni, over de conceptaanwijzing. De Curaçaose regering heeft gisteren per brief een reactie verstuurd.
Deze aanwijzing - nog in conceptvorm - houdt geen rekening met de aspecten die een belangrijke rol spelen bij de precaire financiële situatie waarin Curaçao verkeert, zo voert de Curaçaose minister-president aan. Hij spreekt dan ook van een ‘onrealistische’ en ‘onnodige’ stap van Nederland.
Rhuggenaath, Gijsbertha en Camelia-Römer waren voornemens om komende maandag, 10 juni, naar Nederland af te reizen om daar te pleiten voor een samenwerkingsakkoord waarmee Curaçao van Nederland de nodige steun zou krijgen om invulling te geven aan het Plan Groeistrategie. In januari is tussen Rhuggenaath en de Nederlandse premier Mark Rutte hier reeds een convenant voor getekend. Daarmee dacht Curaçao gegarandeerd te zijn van de bereidheid van Nederland om het eiland bij te staan. Toen kwam de brief van Knops enkele dagen geleden. Rhuggenaath wil niet van een steek in de rug spreken, hoewel hij wel zegt dat zo te voelen, maar houdt het bij een ‘conflict van visie’.
Dat de Curaçaose ministers nu niet alsnog naar Nederland afreizen, heeft volgens Rhuggenaath alles te maken met principe. ,,We hebben met Nederland gesproken over een vrijwillige samenwerking waarbij de Curaçaose regering een plan zou presenteren en Nederland vrijwillig een bijdrage zou leveren. Dat is ook vastgelegd. Nederland heeft dit nu echter verbonden aan een aanwijzing. We zien niet in hoe een vrijwillige samenwerking gepaard kan gaan met een aanwijzing, die door Nederland wordt opgelegd. Het heeft volgens ons dan geen zin meer om over een mogelijk akkoord te praten”, aldus de premier.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.