Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria di Kòrsou (RdK) pleit als eigenaar van de raffinaderij voor de instelling van een Transitieteam, met deelname van Refineria Isla, voor een soepele overgang naar een nieuwe exploitant.

F03 Isla vakbondenDat zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy tegenover deze krant in reactie op de persverklaring van Refineria Isla Curaçao bv - dochteronderneming van PdVSA - waarin stekelig wordt geageerd op uitlatingen van RdK dat sprake is van achterstallig onderhoud. Isla spreekt daarin zelfs van ‘constante aanvallen’ van RdK als het gaat over de staat waarin de raffinaderij zich bevindt. De huidige operator zet daar ‘vraagtekens’ bij, want dat is niet in het belang van de werknemers.
De Lannoy houdt echter vol: het onderhoud laat te wensen over. ,,Dat is ook logisch”, zegt hij, gezien het feit dat de Venezolaanse moedermaatschappij PdVSA geen kant op kan. ,,Er wordt door Isla bezuinigd, aannemers worden weggestuurd, wie doet dan het onderhoud?” De oliepijpleidingen zijn in een slechte staat, vaak overgroeid en in veel gevallen ‘gelapt’ door middel van tijdelijke klemmen.
,,We hoeven hier niet eens over te discussiëren. Iedereen weet het. Het enige wat wij van RdK doen, is opkomen voor de belangen en bezittingen van de gemeenschap. Die moeten straks, als het leasecontract afloopt, in goede staat worden overgedragen. Achteruitgang en slijtage zijn normaal, dat gebeurt overal. Ook onze auto’s of de koelkast. Onderhoud is altijd nodig. In het geval van de raffinaderij des te meer als er geen olie door stroomt. Dan gaat er vocht in het systeem zitten en dus corrosie.”
Een Isla in verslechterde staat geeft RdK volgens De Lannoy ‘nog méér tegenwind’ bij het vinden van een nieuwe exploitant. Het is beter als zo’n raffinaderij operationeel is. Verwijzen naar een rapport van 34 jaar oud, zoals Isla doet, heeft geen zin. ,,In die tijd werd dat niet allemaal zo gedetailleerd genoteerd. Dat is nu anders en dus moeilijk om als referentie te hanteren.”
De Lannoy meent dat de onderhoudsnormen de laatste tijd zijn verlaagd en vindt dat een onverkwikkelijke zaak. Zeker in een periode dat de productie stilstaat, zijn er ‘geen excuses’ om niet of minder aan onderhoud te doen. ,,Isla kan zeggen wat het wil, maar wij van RdK moeten en zullen het opnemen voor de eigendommen van de gemeenschap.”
Overigens is de interim-directeur van oordeel dat het geen zin heeft om elkaar over en weer te beschuldigen. ,,Zeker nu niet. Ik zal Isla benaderen voor het idee om een Transitieteam samen te stellen. Om de overgang naar een nieuwe operator zo soepel mogelijk te laten plaatsvinden.”
RdK denkt daarbij juist aan de toekomst van de werknemers. Dezelfde van nu zijn straks ook de personeelsleden van de toekomstige exploitant. De Lannoy zegt niets over de eerste bevindingen van de geïnteresseerde operator die onlangs het Isla-terrein bezocht. Er zullen binnenkort meer een kijkje komen nemen.
Hij weet dat ook PdVSA belangstelling toonde om na 31 december 2019, als het huidige contract afloopt, aan te blijven. ,,De beste manier om ons te overtuigen is door nu te laten zien: ‘Start de raffinaderij op en laten de installaties draaien’. We moeten wel realistisch blijven. PdVSA nu is niet PdVSA van tien jaar geleden. Toen was het een prachtig bedrijf. Nu kunnen ze het niet.”
Isla-woordvoerder Earl Balborda stelt dat ‘als er nu ruwe olie geleverd zou worden, Isla binnen enkele dagen weer volledig operationeel kan zijn’, waarmee hij wil aangeven dat er niets mis is met de staat waarin de raffinaderij verkeert. De kritiek van ‘huisbaas’ RdK aan het adres van huurder Refineria Isla komt dan ook als ‘een donderslag bij heldere hemel’.
De buitenkant zegt volgens Balborda niets over de binnenkant; dat het er van de buitenzijde soms niet goed uitziet, wil niet zeggen dat Isla niet kan produceren. ,,Vorige maand nog zijn 600.000 vaten verwerkt. Isla toont goodwill en werkt ook op allerlei manieren mee. We zijn verbaasd door de aanvallen van RdK”, aldus de woordvoerder, die erop wijst dat PdVSA een concreet voorstel heeft gedaan voor de voortzetting van de exploitatie ook vanaf 2020.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.