Reuters: Motiva moet wachten op beursgang Aramco
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Houston - Motiva Enterprises haakte eind januari af als ‘preferred partner’ van Curaçao voor de overname van de Isla-raffinaderij (mede) omdat de Saoedische moedermaatschappij Aramco daar niet klaar voor was/is in verband met de voorgenomen maar uitgestelde beursgang.

motivaislaDat meldt persbureau Reuters in een bericht met veel details waar Curaçao ook in voorkomt. De eerste indruk die het artikel geeft is dat het terugtrekken van Motiva Enterprises bijna twee maanden geleden niet direct te maken had met Curaçao zelf en/of de Curaçaose raffinaderij.
,,Door deze Initial Public Offering (IPO) van Aramco, volledig eigenaar van Motiva, heeft deze Amerikaanse onderneming de zoektocht naar uitbreiding van raffinagecapaciteit even on hold gezet”, interpreteert een ingewijde het Reuters-artikel voor het Antilliaans Dagblad.
Dat biedt Curaçao mogelijk toch enig perspectief, hoewel het eiland de timing van Aramco natuurlijk niet in de hand heeft. De eerder voor 2018 geplande beursgang staat nu in de agenda voor 2021, noteert Reuters aan de hand van uitspraken van de Saoedische Energieminister Khalid Al-Falih.
Zoveel tijd heeft Curaçao niet, want per 31 december 2019 eindigt het leasecontract met het Venezolaanse PdVSA en het is in verband met de crisis in Venezuela zelfs uiterst onzeker of Refineria Isla/PdVSA dit wel haalt, gezien het uitblijven van ruwe olie uit Venezuela en het lokaal opdrogen van de cashflow.
Curaçao, overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en de Project Management Organisatie (PMO), toen nog onder leiding van Clift Christiaan hadden hun hoop gevestigd op Motiva, dat als voorkeurskandidaat uit de bus was gekomen. Alles leek in kannen en kruiken voor de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) in februari, totdat Motiva plotsklaps afhaakte. Zonder duidelijke reden, behalve dat het wat lang had geduurd.
Dit laatste was veroorzaakt door een intern onderzoek door de Raad van Commissarissen (RvC) van RdK naar een vermeend omkoopschandaal, althans een poging tot uitlokking van omkoping, waar drie topmedewerkers van RdK met overnamekandidaat Count Energy Trading uit Rotterdam in verwikkeld waren geraakt.
Motiva wilde ver wegblijven van elke vorm van onregelmatigheden. Uit het onderzoek bleek ook nadrukkelijk geen enkele betrokkenheid van Motiva. Hoe belangrijk dit was voor dit Amerikaanse olieconcern blijkt wel uit dit citaat in het Reuters-bericht: ,,Ze wilden niet meegesleept worden in een corruptieschandaal. Het was te beladen”, aldus een consultant bekend met de besprekingen met Curaçao.
Al met al blijkt uit het artikel niet dat de terugtrekbeweging van Motiva te maken had met eventuele desinteresse in Curaçao. Integendeel, Reuters schetst een beeld van een oliebedrijf dat juist graag de raffinagecapaciteit wil uitbreiden, om niet achter te blijven.
Eerst was het idee om dit met de eigen Port Arthur, de grootste raffinaderij van de Verenigde Staten (VS), te doen door de capaciteit op te voeren van 600.000 vaten per dag naar 900.000. Maar dit werd afgeblazen vanwege het concentratierisico; om alles op één locatie aan de orkaangevoelige Amerikaanse Golfkust te hebben.
Daarop beloofde Motiva de capaciteit met een miljoen tot anderhalf miljoen vaten per dag uit te breiden, zonder aan te geven wanneer en waar. Toen kwam Curaçao in beeld. Op een voor het eiland onverklaarbare manier - afgezien dan van het omkoopschandaal, waarin de RdK-RvC en regering direct en kordaat hebben gehandeld - zette Motiva daar plotseling een punt achter.
Reuters geeft, twee maanden later, een mogelijke verklaring: de vertraagde beursgang van Aramco zet de expansieplannen van Motiva ‘buitenspel’, terwijl het lijdzaam moet toezien dat concurrenten als Marathon Petroleum, Exxon Mobil en Chevron juist marktaandeel winnen.
De VS is nu met 12 miljoen vaten per dag het grootste olieproducerende land. Vorig jaar daalde de export van Saoedi-Arabië naar Amerika tot 949.000 vaten per dag, slechts de tweede keer in decennia dat dit minder dan een miljoen was, ook omdat er meer ruwe olie uit Canada komt dan uit Opec-landen.
Dat Motiva wil groeien blijkt ook wel uit de belangstelling voor Citgo, de volle Amerikaanse dochter van PdVSA, om deze over te nemen mocht Citgo door de Venezolanen te koop worden aangeboden. Aldus Reuters. Citgo heeft nog geen geconcretiseerde afspraken om de raffinaderij op Aruba nieuw leven in te blazen.
Motiva was tot twee jaar terug een joint venture van Aramco en Shell.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.