Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Als alle informatie die momenteel beschikbaar is in acht wordt genomen, wordt duidelijk dat de impact van de raffinaderij op de economie van Curaçao - eigenlijk op de gehele Curaçaose samenleving - immens is.
Dat waren de woorden van Kenneth Gijsbertha (MAN), waarnemend minister van Economische Ontwikkeling in de Staten. In zijn presentatie belichtte de bewindsman de negatieve impact van Venezuela op Curaçao op verschillende gebieden, te weten het toerisme, de raffinaderij, de commercie/handel en de gevolgen van de raffinaderij op de operatie en eventueel het voortbestaan van andere (lokale) bedrijven.
Bij de raffinaderij zijn 1.200 mensen in vaste dienst. Bovendien zijn er dagelijks tussen de 600 en 800 personeelsleden van verschillende aannemersbedrijven werkzaam op het Isla-terrein. ,,Dan hebben we het nog niet eens over de werknemers bij CRU of de personen die werken voor de leveranciers of de andere dienstverleners”, aldus Gijsbertha. ,,Het gaat in totaal om tussen de 3.500 en 4.000 mensen, die voor hun boterham afhankelijk zijn van de raffinaderij. Als je voor al deze 4.000 personen een gezin meerekent van 4, kom je uit op 16.000 personen. Als je kijkt naar 16.000 personen in een bevolking van 150.000 man, dan begrijp je wel wat de impact zal zijn van een eventuele sluiting van de raffinaderij.”
Jaarlijks wordt - zo stelt de bewindsman - vanuit de raffinaderij tussen de 600 en 700 miljoen gulden in de Curaçaose economie geïnjecteerd. Dit bedrag is afkomstig van onder meer de huur die de raffinaderij aan Refineria di Kòrsou (RdK) betaalt, maar ook van salarissen die worden uitbetaald en de uitbetaling aan aannemers en andere dienstverleners.