Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De barakken bij gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK), waar ongedocumenteerden tot hun uitzetting worden vastgehouden, worden deze week onder handen genomen.
Dat laat gevangenisdirecteur Urny Floran tegenover deze krant weten.
Bij de barakken is er nu één grote ruimte waarin alle ongedocumenteerden worden opgesloten. Het nadeel van één grote ruimte is dat de gevangenisbewaarders gemakkelijk overrompeld kunnen worden wanneer zij de ruimte betreden. Dat was vorige week ook het geval toen twee gevangenisbewaarders de deur van de barakken wilden opendoen om een van de gedetineerden eruit te halen. ,,De overige gedetineerden duwden de gevangenisbewaarders en er ontstond een gevecht”, zo vertelde Floran destijds. Zeven personen wisten te ontsnappen.
,,Dat soort scenario’s willen we voorkomen”, zo stelt de gevangenisdirecteur. Daarom wordt de ruimte gecompartimenteerd en worden in iedere ruimte minder personen opgesloten. Er is na de vernieuwing ruimte voor maximaal 48 personen, aldus de gevangenisdirecteur.
Daarnaast worden de wc-potten vernieuwd. ,,Dat is een ander probleem met de barakken. De personen die daar worden opgesloten vernielen alles, inclusief het sanitair meubilair.”
Van de vorige week zeven ontsnapte ongedocumenteerde Venezolanen waren al snel zes terecht. De laatste is nog steeds voortvluchtig, zo laat Floran desgevraagd weten. Vrijdagochtend vertrok een toestel met aan boord 34 Venezolanen die illegaal op Curaçao verbleven terug naar Venezuela. ,,Ondanks de grenssluiting kunnen we deze personen wel gewoon nog uitzetten naar hun land”, aldus Floran. ,,Natuurlijk in goed overleg en na toestemming van de Venezolaanse autoriteiten.”
Eind januari bevestigde minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) dat de door Nederland toegezegde financiële steun (132.000 euro) voor het upgraden, uitbreiden en optimaliseren van de barakken was overgemaakt. Een aparte opvang buiten de gevangenis was, zo bleek eerder, geen goed alternatief en bovendien te duur. Niet alleen de buurtbewoners protesteerden, maar ook de beveiliging en bewaking zou extra kosten met zich meebrengen.
Het is overigens de bedoeling dat de huidige capaciteit - twee units voor 48 illegalen - wordt uitgebreid voor opvang van nog eens 22 personen. Er komt bovendien een nieuwe ‘luchtkooi’. Na de verbouwing en renovatie moet Curaçao voldoen aan de ‘minimale maatstaven voor opsluiting van mensen’.