Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Pan American Health Organization (Paho) heeft de landen in de regio opgeroepen zich voor te bereiden op een mogelijke uitbraak van dengue.

F02 Dengue uitbraakDe ziekte is endemisch in de regio en heeft sinds de herintroductie in de jaren tachtig elke drie tot vijf jaar cyclische uitbraken en epidemieën veroorzaakt.
De eerste dengue-epidemie met meer dan een miljoen slachtoffers deed zich in 2010 voor in de regio. Drie jaar later, in 2013, vond de eerste epidemie met meer dan twee miljoen gevallen plaats. Aan het begin van 2019 was er vergeleken met dezelfde periode in 2018 een toename van het aantal gevallen.
,,Dengue is een virale wijdverspreide infectie, overgedragen door muggen in Noord- en Zuid-Amerika”, zo vertelt Marcos Espinal, directeur van de afdeling Overdraagbare Ziekten en Milieufactoren voor Gezondheid. Volgens de meest recente epidemiologische update van de Paho over dengue, gepubliceerd op 22 februari, werden vorig jaar 560.586 gevallen van dengue gerapporteerd in de regio. Hiervan waren 3.535 gevallen ernstig en resulteerden 336 gevallen zelfs in de dood. Tijdens de eerste zes weken van 2019 werden zelfs bijna 100.000 gevallen van dengue gemeld, waarvan 632 gevallen ernstig en 28 sterfgevallen.
De belangrijkste aanbevelingen van de Paho richten zich op landen die maatregelen hebben geïntroduceerd om de populatie van de mug die de ziekte overdraagt - de Aedes Aegypti - te verminderen. Momenteel is dit de enige manier om de overdracht van het virus te bestrijden of te voorkomen, aldus de Paho. Ook beveelt de organisatie aan om door te gaan met de bewustmaking van de bevolking en om gezondheidswerkers op te leiden in de diagnose van dengue en andere virussen en in het adequate beheer van patiënten met deze ziekten. Paho biedt hierbij technische ondersteuning.
Espinal legt uit dat de tijdige diagnose van dengue complexer is geworden door de komst van twee nieuwe virussen: het chikungunya-virus in 2013 en het Zika-virus in 2015, die vergelijkbare symptomen vertonen. Ondanks de introductie van deze nieuwe virussen is dengue degene die het grootste aantal ziekten geeft. Dengue is ook dodelijker dan chikungunya en zika. De behandeling ervan is echter relatief eenvoudig, goedkoop en zeer effectief in het redden van levens, zo vervolgt Espinal.
Als een arts niet zeker weet of een patiënt aan dengue, chikungunya of zika lijdt, beveelt de Paho aan dat behandeling onmiddellijk plaatsvindt, zonder te wachten op een laboratoriumdiagnose. Paho beveelt ook aan de patiënt dagelijks of ten minste om de 48 uur te (laten) controleren om eventuele ernstige waarschuwingssignalen op te vangen, vooral tijdens de meest kritieke fase van de ziekte.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.