Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De blaastest, het ademanalyseapparaat om het alcoholgehalte van autobestuurders in het bloed te testen, wordt nu echt gebruikt in de rechtspraak.
Afgelopen week hebben twee dronken bestuurders elk een boete van 800 gulden opgelegd gekregen. Op Aruba en in Nederland wordt het bewijs van de blaastest al als zodanig gebruikt. Dat wordt bekend gemaakt door het Openbaar Ministerie (OM). ,,Rechters staan het gebruik van het ademanalyseapparaat op Curaçao toe voor bewijsvergaring”, aldus het OM, die verwijst naar twee zaken die afgelopen week voor het gerecht kwamen waarin het Korps Politie Curaçao (KPC) en het OM de alcoholmeting gebruikten als bewijsmiddel. Deze zaken deden zich voor in de nacht van woensdag op donderdag 31 januari 2019 in de omgeving van Cabana/Sunscape Hotel.
Voor het gebruik van het ademanalyseapparaat is nog uitvoeringswetgeving vereist. ,,Die wetgeving laat nog op zich wachten. Het OM brengt deze strafzaken nu wel aan om het tij van doden in het verkeer proberen te keren”, zo wordt aangevoerd.
Het OM legt verder uit: ,,Reden van het gebruiken van dit apparaat is dat het beter en objectief kan vaststellen hoeveel iemand mogelijk te veel heeft gedronken. Dit kan voor een verdachte betekenen dat hij een boete krijgt bij een kleine overschrijding of een zware straf voor een grote mate van alcoholmisbruik in het verkeer. In beide gevallen krijgt de verdachte een strafblad voor een misdrijf. Het gebruik van dit apparaat stelt de politie in staat veel effectiever en meer te kunnen controleren. De pakkans wordt bovendien vergroot. Elke chauffeur in het verkeer is verantwoordelijk voor zichzelf, de mensen in de auto maar ook voor de mensen om hem heen.
KPC en OM willen de handhaving op alcohol verstevigen omdat de dodelijke verkeersongevallen helaas vaak te herleiden zijn tot overmatig alcoholgebruik.”
Volgens het bericht voldoen het KPC en OM aan alle formele en strikte vereisten die bij een alcoholonderzoek in acht genomen moeten worden. Zo moeten deskundige agenten het apparaat bedienen die daarvoor opleiding hebben gehad en moet het apparaat geijkt zijn. Ook wordt er twintig minuten gewacht na een eerste contact met de politie of de voorlopige blaastest, alvorens op het ademanalyseapparaat te gaan blazen.
De rechters hebben deze week in deze zaken geoordeeld dat de wettelijke basis er is die verbiedt met meer dan 220 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht te gaan rijden. Mensen zijn verplicht mee te werken aan een bevel te blazen in het ademanalyseapparaat. Weigeren mensen tijdens een controle, dan worden zij aangehouden voor het weigeren van een bevel en worden zij naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Het OM waarschuwt: ,,In dat geval kunnen zij een hoge boete verwachten voor dat weigeren, die gelijk wordt gesteld aan de hoogste boete die voor dronken rijden wordt opgelegd. Een richtlijn hiervoor is in de maak.”