Betere aanpak van ongedocumenteerde Venezolanen op Curaçao
Van een onzer verslaggevers
Den Haag/Willemstad - Nederland heeft hulp toegezegd aan Curaçao voor een betere aanpak van de ongedocumenteerde Venezolanen die op het eiland wonen. Onder andere in de vorm van vaccinaties tegen DKTP, mazelen, rode hond en bof. Ook zal extra grensbewaking worden geleverd.
Dat heeft de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal waarschijnlijk worden ingeschakeld voor de diagnostiek voor gele koorts en difterie. Op de eilanden heersen zorgen over de ziektes die mogelijk vanuit Venezuela worden meegebracht, omdat daar de vaccinatiegraad sterk is teruggelopen en besmettelijke ziektes weer de kop opsteken.
De Curaçaose overheid verspreidde dit weekend een video waarin minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) uitlegt dat Curaçao specifiek bijstand heeft gevraagd om in te kunnen spelen op de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de migrantenstroom uit Venezuela. Met financiële en materiële steun van Nederland kunnen mensen worden gediagnostiseerd en zo nodig gevaccineerd.
In een later stadium zal de controle op zee en van de grenzen worden verbeterd en het beleid van terugkeer en uitzetting. Op welke wijze vanuit Nederland precies steun kan worden geboden aan Curaçao moet nog worden uitgezocht. Dit zal stapsgewijs gebeuren (‘een zekere volgtijdelijkheid’) zodat het ‘behapbaar blijft voor beide partijen’, zo schrijft Knops in zijn brief.
Rhuggenaath verduidelijkt dat het in dit geval niet gaat om de dreiging van een massamigratie vanuit Venezuela, maar om de groep Venezolanen die de afgelopen tijd al ‘beetje bij beetje’ naar het eiland zijn gekomen. Volgens Rhuggenaath heeft onderzoek aangetoond dat het ‘op zijn minst’ om 4.000 tot 6.000 mensen gaat. ,,Zij zijn illegaal met bootjes binnengekomen of het zijn mensen die legaal als toerist kwamen, maar nu langer op Curaçao zijn dan is toegestaan.”
De Curaçaose regering deed een verzoek om technische hulp aan Nederland specifiek gericht op deze groep. Hoe de hulp er concreet uit gaat zien moet nog worden afgesproken, maar in een brief aan de Curaçaose premier heeft staatssecretaris Knops in ieder geval officieel bevestigd dat de Curaçaose regering vanaf maart tot en met augustus dit jaar kan rekenen op samenwerking en ondersteuning.