Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Ook na de brief van premier Eugene Rhuggenaath waarin hij de Isla-vakbonden te kennen gaf niet in te zullen gaan op de twee gestelde eisen, geven de bonden niet op.

Vakbonden volhardenTijdens een bezoek aan Fòrti hebben zij bewijs tegen Clift Christiaan overlegd. De eis blijft op tafel: Christiaan moet weg.
In reactie op het verzoek van minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur om bewijs te overleggen dat Christiaan, de voorzitter van het onderhandelingsteam voor de toekomst van de raffinaderij, daadwerkelijk niet goed zou functioneren en niet voor het openhouden van de raffinaderij zou zijn, hebben vertegenwoordigers van de vakbonden, met voorzitter Gherrel Remilia van Apri voorop, gistermiddag een bezoek gebracht aan Fòrti. De bonden zouden in het bezit zijn van bewijs en hebben dit tijdens een gesprek met Camelia-Römer, minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling, minister Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy, laten zien. Premier Eugene Rhuggenaath werd opgehouden bij een andere vergadering.
Wat dit bewijs precies inhoudt, wilde Remilia na afloop niet zeggen. Wel sprak hij van een positief en plezierig gesprek, waarbij de vakbonden het idee hadden dat de regering en De Lannoy ‘eindelijk hun bezorgdheid met betrekking tot Christiaan begrepen’. De voorzitter van Apri gaf aan dat er een buitengewone vergadering van de Raad van Commissarissen van RdK voor vandaag is gepland en dat daarna contact wordt opgenomen met de vakbonden. ,,Niet de regering, maar RdK is belast met het nemen van eventuele maatregelen tegen Christiaan”, aldus Remilia. ,,In de tussentijd is er geen reden voor ons om de acties te intensiveren. We moeten ruimte creëren voor de partijen om de nieuwe informatie te bespreken en wachten met welk standpunt zij daarna komen.”
De bonden stellen primair als eis dat Christiaan, de voorzitter van het onderhandelingsteam voor de toekomstige partner van de raffinaderij, opstapt. Christiaan zou volgens de bonden - die het personeel van Isla vertegenwoordigen - willen dat de raffinaderij haar deuren sluit. Bovendien heeft hij na twee jaar onderhandelen nog geen resultaat geboekt, zo stellen de boze raffinaderijwerknemers. Secundair wordt geëist dat de vakbonden een eigen vertegenwoordiging krijgen binnen het onderhandelingsteam. Hiervoor is adviseur Errol Cova, die zelf een contract heeft bij Isla/PdVSA, voorgedragen. Beide eisen zijn door de regering afgewezen.
In het kader van de acties hebben Isla-werknemers gisteren eerder op de dag ook een bezoek gebracht aan RdK, waar zij in gesprek traden met De Lannoy. ,,Christiaan moet weg”, zo werd hierbij luidkeels gezongen. Volgens de werknemers heeft Christiaan met documenten en informatie gemanipuleerd en gelogen. ,,We hebben het bewijs overlegd en nu vragen we aan jou: onderneem actie”, aldus de actievoerders tegen de interim-directeur van RdK. ,,De boodschap is duidelijk”, zei De Lannoy. ,,Jullie zeggen bewijs te hebben, neem die mee en dan handel ik conform de verantwoordelijkheid die ik heb.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.