Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Motiva Enterprises, de ‘preferred bidder’ waarmee Curaçao spoedig een Memorandum of Understanding wil ondertekenen voor de overname van de exploitatie van Isla-raffinaderij, kan zélf de ruwe olie leveren.
De olie voor verwerking tot brandstofproducten hoeft daardoor niet langer uit Venezuela te komen - zoals de afgelopen eeuw is gebeurd - en zal dan vermoedelijk ook niet meer uit het buurland komen. Zondag verklaarde premier Eugene Rhuggenaath (PAR), te gast bij Paradise FM in het programma Analyse van verslaggeefster Ana van Leeuwen, dat de nieuwe operator de olie niet meer uit Venezuela haalt.
De minister-president weigerde nog altijd de naam te noemen van het concern waarmee vergaande besprekingen zijn en worden gehouden. Over die geheimhouding in deze fase van de onderhandelingen zijn contractuele afspraken gemaakt en daar houden Rhuggenaath en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) zich aan. Pas bij de ondertekening van het MoU zal de naam formeel bekend worden gemaakt.
Medio december onthulde onder andere het Antilliaans Dagblad dat het Amerikaanse Motiva, een volledige dochter van Saudi Refining dat weer valt onder de Saoedische oliegigant Aramco, de voorkeurskandidaat is voor de overname van de Curaçaose Isla-raffinaderij vanaf 2020 of mogelijk - via een ‘early step in’ indien dit noodzakelijk blijkt - al eerder.
Dit werd niet tegengesproken, maar ook niet bevestigd. De officiële lijn van RdK en de regering blijft dat hierover geen publieke mededelingen worden gedaan. In het interviewprogramma Analyse verklaarde de premier wel dat met de nieuwe exploitant de afhankelijkheid van ruwe olie uit Venezuela is weggenomen.
Op dit moment is het zo, aldus de regeringsleider, dat de Curaçao Refinery Utilities (CRU) weer stroom, stoom, luchtdruk en water levert aan de Isla, maar dat de door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA gerunde Curaçaose raffinaderij nauwelijks tot niet olie uit Venezuela geleverd krijgt. Het contract met PdVSA loopt per 31 december 2019 af.
Dat Venezuela momenteel de grootst mogelijke moeite heeft om voldoende olie op te pompen, hoeft voor Curaçao straks geen probleem te zijn omdat de beoogde nieuwe operator deze zelf kan leveren. Waar vandaan, zo maakte Rhuggenaath niet bekend, maar mogelijk vanuit Noord-Amerika, Afrika of zelfs het Midden-Oosten.
Deze krant verneemt uit goede bronnen dat de nieuwe operator straks zelf bepaalt waar de olie vandaan wordt gehaald. Dat wil niet zeggen dat de exploitant het niet - gedeeltelijk - van PdVSA kan betrekken. Waarschijnlijker is dat de operator het ergens anders vandaan zal halen omdat levering uit Venezuela erg onzeker is en de kwaliteit vaak te wensen overlaat.