Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het visumbeleid voor Haïtianen, Cubanen en Dominicanen die naar Curaçao willen komen, is iets versoepeld. De Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) heeft de procedure voor bezoekers uit bovengenoemde landen aangepast na overleg met verschillende belanghebbenden.

visaDaaronder bevonden zich Sunrise Airways, Curinde, Curaçao Tourist Board, het ministerie van Economische Ontwikkeling en DBB zelf. Aanleiding voor de bijeenkomst was dat er van november 2017 tot augustus 2018 ongeveer 300 aanvragen voor Caribische visa vanuit Haïti werden ingediend, en daarvan maar twintig waren goedgekeurd.
De verschillende partijen hoopten een win-winsituatie te bereiken voor alle partijen. Enerzijds is het visumbeleid erop gericht ongewenste buitenlanders te weren. Zo kan toelating tot de Caribische delen van het Koninkrijk bijvoorbeeld worden geweigerd wanneer het negatieve gevolgen kan hebben voor de buitenlandse betrekkingen van het Koninkrijk, of een gevaar is voor de openbare orde en nationale veiligheid. Anderzijds moet het verlenen van visa een effectieve en efficiënte toegang voor reizigers en zakelijke belangen vergemakkelijken. Wanneer groepen uit Haïti, Cuba en de Dominicaanse Republiek Curaçao willen bezoeken als toerist, student, of om te winkelen in de e-zone, dan zou daartoe de mogelijkheid moeten bestaan.
DBB heeft tijdens de vergadering bepaald dat er een vertegenwoordiger moet zijn in Haïti, Cuba of de Dominicaanse Republiek die verantwoordelijk is en blijft voor de groepen toeristen die naar Curaçao willen komen. Diegene moet de potentiële bezoeker informeren over alle vereisten van een visum en moet ervoor zorgen dat zij het eiland op tijd weer verlaten, voor het visum vervalt, om te voorkomen dat mensen illegaal op Curaçao blijven.
Wat betreft de groepen die komen winkelen in de e-zone, is het de bedoeling dat Curinde van de vertegenwoordigers op Haïti, Cuba of de Dominicaanse Republiek een lijst ontvangt met de namen en alle relevante informatie van de bezoekers. Curinde dient deze lijst te controleren en vervolgens door te sturen naar DBB, die het op haar beurt weer doorstuurt naar het Regionale Ondersteuningsbureau (RSO) in Washington voor de due diligence check. Deze instantie kan de aanvraag altijd nog afwijzen.
Van degenen die op vakantie willen komen of als student tijd willen doorbrengen op Curaçao dienen de touroperators een lijst met de namen en relevante informatie van de bezoekers te sturen naar DBB. Ook in deze gevallen wordt deze lijst doorgestuurd naar de RSO in Washington.
Een vertegenwoordiger op Curaçao is ervoor verantwoordelijk dat alle bezoekers op de lijst op hetzelfde moment vertrekken. Op basis van de aan DBB verstrekte lijst controleert de Immigration Unit/Border Control vervolgens of ook alle bezoekers het eiland inderdaad hebben verlaten. Als om welke reden dan ook een of meerdere bezoekers na het beoogde verblijf illegaal op Curaçao blijft, kan DBB de gemaakte overeenkomst stopzetten.
Sergio Valkenburg, relation manager Dutch Caribbean van Sunrise Airways, vertelde eerder al aan deze krant dat een versoepeld visumbeleid belangrijk is voor de toestroom van toeristen uit de bovengenoemde landen naar Curaçao. ,,Een visum aanvragen is moeilijk voor Haïtianen, Cubanen en Dominicanen die naar Curaçao willen komen. Dat loopt via de Nederlandse ambassades en via Washington, en die dienen zich te houden aan strenge regels. Daardoor gaan er soms weken overheen”, zo vertelde hij. Of de huidige procedure, die nog steeds via Washington loopt, hier iets aan gaat veranderen, moet nog blijken.
Volgens Valkenburg kan de komst van onder andere Cubanen naar Curaçao een ‘immense’ invloed hebben op de economie van Curaçao, vanwege de freezone. ,,Volgens een studie van ons kan alleen al de Cubaanse markt tientallen miljoenen dollar per jaar opleveren voor de economie op het eiland. Cuba heeft niet zo veel productie en ook import is lastig, grotendeels door het embargo met Amerika dat nog steeds van kracht is. Cubanen gaan daardoor regelmatig naar het buitenland om producten in te slaan die ze nodig hebben, zoals kleding.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.