Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Insel Air heeft van het Arubaanse departement van Luchtvaart per brief een compliment gekregen; de geplaagde luchtvaartmaatschappij kende in de maand juli de beste ‘on-time performance’ van alle airlines die Aruba aandoen.

,,Dat geeft de burger moed”, zegt de nieuwe ceo van Insel Air, Lars de Brabander.
Het is een begin. Langzaam maar zeker probeert Insel Air zo van de gekscherende bijnaam ‘Cancel Air’ af te komen. De Brabander heeft als nieuwe hoogste baas van de luchtvaarmaatschappij als belangrijkste taak om zo snel mogelijk een degelijke overnamepartner te vinden. Daarnaast dient het saneringsproces tot een goed einde te worden gebracht. Tegelijkertijd moet Insel Air vooral blijven vliegen. Veilig. En op tijd. ,,Dat staat buiten kijf, 100 procent mee eens”, stelt De Brabander. ,,En daarbij geldt ook: veiligheid de hoogste prioriteit, passagiers tweede prioriteit en dan pas de rest. Het compliment uit Aruba laat zien dat we op de goede weg zijn. Dit moeten we zien vol te houden en om daarna doorschakelen. Extra capaciteit en dus inkomsten binnenslepen. Maar, zonder de traditionele fout te maken door ons alleen op inkomsten te richten. We zullen vooral ook de kostenkant in de gaten moeten houden, want juist daar gaat het vaak mis in deze business.”
Hoe lang De Brabander de titel President & Excecutive Chairman zal dragen is ongewis. ,,In principe is het een tijdelijke job, maar je weet nooit. Maar het gaat niet om mij, het gaat om het voortbestaan van Insel Air. Ik geloof daarin, 100 procent. Hoe we het gaan doen? Nou, er zijn een paar klussen die parallel moeten lopen. We hebben voor anderhalf jaar surseance van betaling gekregen, dus dat geeft wat lucht. We mogen geen nieuwe schulden maken. Integendeel, we moeten zo snel mogelijk aantonen onze eigen broek te kunnen ophouden. Helaas betekent dat op dit moment nog wel dat we eerst verder moeten saneren. Dat is ongelofelijk vervelend, maar het moet. Het alternatief is een faillissement van Insel Air.”
En daar is De Brabander voor, om dat te voorkomen. Hij richt zich bij die klus vooral op een overnamekandidaat. Positief: hij hoeft blijkbaar niet te leuren met zijn handelswaar. ,,Er hebben zich al een aantal kandidaten gemeld, bij ons en bij de regering. Met een van die partijen heb ik inmiddels een verkennend gesprek gehad. Dat was fijn, want het klikte direct. Deze mensen zijn gepokt en gemazeld, dat merkte ik direct. Ik ken zelf ook deze business als mijn broekzak, dus dan praat je al snel over dezelfde dingen en met dezelfde passie.” De Brabander heeft in het verleden in diverse functies gewerkt bij Pan American World Airways, Northwest Airlines, AIR France KLM, Martinair en Air Berlin.
De Brabander is positief gezind over een spoedige partner voor het noodlijdende Insel Air. ,,Dat móét. En ondertussen gaan we verder met de twee toestellen en vier bestemmingen die we hebben. Die gaan we eerst eens héél goed neerzetten. Pas als dat staat als een huis gaan we verder kijken. Weet je wat het is? Er ligt zo’n enorme markt open! De vraag naar vluchten in deze regio is enorm. Alleen, het is niet gemakkelijk om dat op een juiste wijze in te richten, zodanig dat je als luchtvaartmaatschappij kunt overleven en dat de tickets betaalbaar blijven voor het grote publiek. Op dat dunne koord moet je zien te balanceren en dat is er slechts weinigen gegeven. Aan ons om te laten zien dat het wél kan. Dat het op een structurele basis kan.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.