Van onze redactie

Willemstad - Jacky Martis van de lokale afdeling van Amnesty International zegt dat Curaçao in een lastig parket zit voor wat betreft de Venezolaanse vluchtelingen.

lastigparket,,Wij kunnen een grote stroom vluchtelingen niet aan en Nederland kijkt de andere kant op. Die willen het probleem niet op hun bordje. Staatssecretaris Knops (van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, red.) vindt de instroom van migranten een Antilliaans probleem, dat op de eilanden zelf moet worden opgelost.”
Zo berichtte de Nederlandse landelijke krant Trouw afgelopen week. Een artikel geschreven door de lokale verslaggever Dick Drayer doet relaas van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Vaak duurt het nog geen 48 uur, aldus het bericht. De tijd vanaf het moment dat Venezolanen in gammele bootjes illegaal op Curaçao aankomen tot ze weer het land worden uitgezet. Dit jaar overkwam het al 91 van hen. Een topje van de ijsberg, zegt de kustwacht, die de bootjes onderschept.
Volgens antropoloog Ieteke Witteveen is er geen tijd voor een behoorlijke intake en wordt het vluchtverhaal niet of nauwelijks nagetrokken. Zij schreef minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken een brief namens 1.200 bezorgde burgers op Curaçao. ,,Venezolanen worden gecriminaliseerd. Asiel aanvragen is onmogelijk. Curaçao heeft het vluchtelingenverdrag niet ondertekend en laat sinds juli vorig jaar een soort asielprocedure verlopen via dezelfde dienst die mensen uitzet. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft sindsdien geen enkele aanvraag meer gekregen.” Aldus citeert Trouw Witteveen.
De lokale afdeling van Amnesty moet in een kleine samenleving als Curaçao voorzichtig manoeuvreren, volgens de antropoloog. Dat wordt beaamd door Martis, die de lokale afdeling vertegenwoordigt. ,,We zijn daarom blij dat Amnesty International Nederland een onderzoek is gestart naar de situatie van Venezolanen op Curaçao en de manier waarop het eiland omgaat met de instroom. Hun rapport komt deze maand uit.”
Witteveen verder: ,,Knops komt met zijn houding wellicht al snel in aanraking met artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dan wordt het een Koninkrijksaangelegenheid en kan Nederland zich niet meer verschuilen achter de autonomie van Aruba en Curaçao.”
Zij maakt zich zorgen om de stilte op Curaçao rond de problematiek van de gevluchte Venezolanen. Tegen verslaggever Drayer zegt Witteveen: ,,We hebben een eeuwenoude relatie met Venezuela, verbonden door drie diaspora's. De indianen, Caquetios, die zich hier al voor de komst van de Spanjaarden naar toe kanoden. Daarna, in de zeventiende en achttiende eeuw, de Afrikaanse slaven die vluchtten naar het vasteland om daar vrijheid te krijgen en ten slotte de Joodse diaspora begin negentiende eeuw.”
,,Maar de Curaçaoënaar van nu heeft zijn eigen problemen en lijkt geen oog te hebben voor het lot van Venezolanen die hun land ontvluchten.” Witteveen zegt het, Martis van Amnesty beaamt het volgens het artikel in Trouw. ,,Er zijn mensen die Venezolanen zien als ietwat arrogante mensen die neerkijken op de afro-Curaçaoënaar. Ze pikken onze banen in en krijgen hulp, zo is hun sentiment”, zegt Martis. ,,Hulp die een deel van de arme bevolking van Curaçao eigenlijk zelf hard nodig heeft.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.