Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Bij de aankomende carnavalsoptochten zal wangedrag niet worden getolereerd. Dat gaf inspecteur Rensley Martis, belast met het handhaven van de openbare orde tijdens carnaval, gisteren tijdens een persconferentie te kennen.


Wangedrag niet getolereerd,,Ik zal hier heel duidelijk in zijn: de politie zal niet toestaan dat mensen het feest voor anderen bederven.” De voornaamste taak van de politie tijdens de carnavalsoptochten is het handhaven van de openbare orde. Op verschillende locaties die bij de politie bekendstaan als ‘hot spots’ zullen strenge controles worden gehouden. Dit zijn de locaties waar zich ieder jaar weer problemen voordoen. De focus is hierbij vooral gericht op illegale wapens, zo gaf Martis aan. ,,Maar iedere overtreding, groot of klein, zal worden bestraft. Uiteraard zullen we tolerant zijn omdat het een volksfeest is, maar wie over de grens gaat, zal de gevolgen hiervan merken.” De actie ‘Aktua robes, sintié un bes’ is ook dit jaar weer van toepassing, zo benadrukte de inspecteur. ,,Op elke overtreding volgt arrestatie, laat daar geen twijfel over bestaan. Voor een ‘simpele’ mishandeling zal je in de boeien worden geslagen. Laat dit een duidelijke waarschuwing zijn voor degene die met slechte bedoelingen naar de carnavalsoptochten gaan.”
Tijdens de carnavalsoptochten, waarvan de eerste komende zondag al plaatsvindt, focust de politie zich op vijf kernmomenten: wanneer het publiek uit huis vertrekt, wanneer het publiek op straat is, het verblijf van het publiek in de feestomgeving, wanneer het publiek uit de feestomgeving vertrekt en wanneer het publiek weer thuis aankomt. Politiewoordvoerder Reginald Huggins gaf aan dat er ook dit jaar een ministerieel decreet is waarin de tijden waarop de straten worden afgesloten zijn opgenomen. ,,Hierin zijn verschillende aspecten opgenomen waarmee de bezoeker van de carnavalsoptochten rekening dient te houden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer, maar op sommige locaties zal het verkeer tijdens de carnavalsoptochten niet worden toegelaten. Ook in het decreet opgenomen, is het verbod om zonder een vergunning drank en etenswaar te verkopen. Verder wordt ook niet toegestaan op hekken, daken van gebouwen en muren te zitten of te hangen. In het verleden zijn mensen gewond geraakt, dat moeten we nu koste wat kost zien te voorkomen.”
Het ministerieel decreet is getekend door minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie en Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. De daarin opgenomen maatregelen zijn van kracht zolang het Korps Politie Curaçao dit nodig acht.
Wanneer iemand tijdens de carnavalsoptochten wordt aangehouden, wordt deze persoon naar het politiebureau gebracht waar ook een officier van justitie van het Openbaar Ministerie aanwezig zal zijn. De officier zal de verdachte in het geval van bepaalde overtredingen de mogelijkheid van een boete kunnen aanbieden.
Wie in staat is de boete meteen te betalen, krijgt een korting van 15 procent. Wie hier niet toe in staat is, krijgt meteen een dagvaarding. Daarop staat een datum waarop de verdachte alsnog de mogelijkheid heeft de boete te betalen. Als hij dat doet, komt zijn zaak niet voor. Als de verdachte de boete toch niet betaalt, moet hij voor het Gerecht verschijnen.
Ernstige misdrijven vallen hier niet onder; hiervoor wordt het normale traject van de rechtsgang bewandeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor moord, doodslag, maar ook voor het bezit van een vuurwapen of grote hoeveelheden drugs. Hieronder volgt een overzicht van de overtredingen en de daaraan gekoppelde boetes.

Bezit van wapen, zoals vlindermes: 500 gulden
Niet opvolgen van bevelen van de politie: 600 gulden
Beledigen van een agent/functionaris: 400 gulden
Bedreiging: 500 gulden
Slaan/vechtpartij: 600 gulden
Vernieling: 400 gulden; de verdachte moet ook vergoeden wat hij heeft vernield
Openbare dronkenschap: 300 gulden
Bezit van minder dan 3 gram cocaïne: 300 gulden
Bezit van tussen de 3 en 5 gram cocaïne: 500 gulden
Bezit van 10 gram marihuana: 100 gulden
Bezit van tussen de 10 en 20 gram marihuana: 200 gulden
Bezit van tussen de 20 en 30 gram marihuana: 300 gulden
Feveren: 750 gulden en het voertuig wordt in beslaggenomen
Zorgen voor overlast met voertuig (lawaai): 500 gulden
Rijden zonder passende helm: 300 gulden
Rijden zonder geldig keuringsbewijs en/of rijbewijs: 250 gulden
Rijden zonder geldig verzekeringsbewijs: 300 gulden

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.