Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het licht staat ‘op oranje’ - dat wil in dit geval zeggen niet meer op rood, maar ook nog niet op groen - voor wat betreft de financiering van het consortium aan Insel Air van 3,6 miljoen dollar, waarvoor de overheid een garantie is gevraagd.
Dat zegt cfo André Delger van Insel Air International. Hij is optimistisch gestemd dat het geld van MCB, Vidanova Pensionfonds en Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) er ook daadwerkelijk gaat komen. ,,Er is weinig tijd. We moeten uiterlijk begin volgende week goedkeuring hebben.”
De afgelopen dagen is koortsachtig overleg gevoerd over een nieuwe fase van het vliegbedrijf dat eind 2016 mede door het uitblijven van betalingen door Venezuela ernstig in de problemen kwam. Dat wil zeggen dat Insel teruggaat naar waar het bewezen heeft goed in te zijn: met hoge frequentie - dus veel retourtjes - van Curaçao naar Aruba, Bonaire en Sint Maarten met drie F50’s.
De MD-operatie gaat eruit: dat blijkt de grote ‘bleeder’ te zijn. Te hoge kosten voor onderhoud en te hoge kosten voor gebruik. Dat betekent ook afvloeiing van de goedbetaald MD-piloten, die een jaar lang vrijwel zonder omzet op de payroll stonden, en ander aan de MD-vliegtuigen verbonden personeel. Insel gaat dan verder met circa 175 werknemers die drie F50’s bedienen.
Momenteel heeft Insel de beschikking over twee F50-toestellen en in totaal vier motoren. Dat betekent géén back-up; geen reservevliegtuig voor het geval er eentje uitvalt of in een check moet en ook geen extra motoren. Met de verzochte vereiste financiering krijgt eerst één F50 een C-check plus grote beurt, in april gevolgd door een tweede toestel, en krijgen twee motoren een overhaul-beurt waardoor over circa een maand een derde vliegtuig beschikbaar is.
De financiering is ‘nog niet geformaliseerd’, zegt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, die woensdag deelnam aan het overleg met de directie en de bewindvoerder van het surseance verleende vliegbedrijf en andere bewindslieden. Hij ontkent dat het Land garant zal staan. Volgens Delger wordt er gewerkt aan een mogelijke garantie door bijvoorbeeld overheids-nv Curaçao Airport Holding (CAH).
‘Stick to basic’ is het jongste motto bij Insel, waarmee wordt bedoeld dat voorlopig niet wordt uitgekeken naar basic+, laat staan het optimum-scenario, waarbij het aantal bestemmingen weer zou groeien. Het afgelopen jaar, toen Insel geleid werd door een interim-management, is aangetoond dat Insel geld kan verdienen met de ABC+S-routes.
Daarmee wordt voldaan aan de wens van de regering van Curaçao - die eind 2016 begin 2017 ruim 33 miljoen gulden aan overbruggingskrediet stak in het private Insel -, namelijk de luchtverbindingen tussen de eilanden waarborgen: ‘connectivity’. En daarmee kan Insel zich operationeel staande houden. Het zal vooralsnog niet voldoende zijn om de enorme schuldenlast - volgens de balans per februari 2017 afgerond 200 miljoen gulden - van zich af te werpen. Maar intussen worden nog wel verwoede pogingen gedaan om de 70 miljoen dollar in Venezuela - of een deel daarvan - los te krijgen. Het failliete Insel Aruba heeft nog zo’n 30 miljoen dollar uit Venezuela te goed.