Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tegen het eind van het jaar wordt traditiegetrouw in het lokale muziekgenre de tambú op subtiele wijze commentaar geleverd op misstanden of veelbesproken thema’s in de samenleving. Museo di Tambú Shon Colá heeft dit jaar een cd uitgebracht waarin Tela de kritiek op sociale misstanden ventileert, aldus een persbericht van het museum.
Tela is een populair literaire figuur die in de jaren 90 is bedacht door cultuurkenner René Rosalia om uiting te geven aan het volksleed. De schepper van het personage Tela, tevens politiek leider van Kousa Komun, promoveerde in 1996 met het proefschrift ‘Represhon di kultura: e lucha di tambú’ (De legale en kerkelijke repressie van de Afro-Curaçaose volksuitingen: een case study van de tambú.)
In de tambú ‘Tela ku Ròni’ wordt Tela door ene Ròni gebeld. Ròni is de verwijzing naar Ronny Cornelis, hoofd van de inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Het afgelopen jaar stuitten Cornelis en zijn team tijdens controles in supermarkten en minimarkets op grote hoeveelheden vlees en voedsel waarvan de uiterste verkoopdatum was verstreken, de producten waren soms ook bedorven. De vondsten leidden tot een massale demonstratie van ontevreden consumenten bij het gebouw van Goisco, waar flinke partijen voedsel in beslag waren genomen. Na het telefoontje van Ròni besluit Tela dat zij hem gaat helpen bij de vleescontrole.
De politiek moet het in de tambú ook ontgelden. In de compositie ‘Gobiernu danki’ worden de bestuurders bedankt voor hun ‘geweldige werk’. De leden van het kabinet worden bedankt dat zij het minimumloon niet verhoogden en dat zij het volk een stijging van de WA-premie met 13,5 procent opdrongen. De regering wordt ook bedankt dat zij weer blind was voor dubieuze zaken bij overheids-nv UTS. (De bonden van Solidaridat Sindikal voerden in december actie voor de verhoging van het minimumloon, de afschaffing van de verhoging van de WA-verzekering en het stopzetten van de ontslagronde bij UTS. De verhoging van de WA-premie werd ongedaan gemaakt en er werd een commissie ingesteld om de reorganisatie bij UTS te evalueren. De verhoging van het minimumloon wordt door de vakcentrales nader uitgewerkt, red.)
Het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong Energy, ooit gepresenteerd als de ideale kandidaat voor de modernisering van de Isla-raffinaderij en redder van de lokale economie, wordt ook bezongen. In ‘Wandòn Zènròn’ wordt een analyse gemaakt van de manier waarop het Chinese kapitalisme met veel tamtam zijn intrede op Curaçao deed, aldus de makers van de cd.
Eerder dit jaar plaatste Rosalia in een publicatie kritische aantekeningen bij de goede bedoelingen die GZE met de investering op Curaçao heeft. Alex Rosaria, tegenwoordig consultant voor Azië en voorheen politiek leider van PAIS, waarschuwde in verschillende blogs voor de Chinese belangstelling voor Curaçao en ook voor de slechte financiële positie van GZE. In november van dit jaar verscheen er een tambú van een andere groep over GZE. Daarin wordt onder andere bezongen dat de ministers met elkaar overhoop liggen over het onderwerp.
De tambú ‘Itu no ke’ gaat over het probleem van huurders van volkswoningen. ‘Itu’ is misschien een subtiele verwijzing naar de tweede achternaam van de VVRP-minister Jesus-Leito. De begeleidende tekst bij de cd vermeldt het trieste feit dat de minister en Fundashon Kas Popular de rechten van huurders van volkswoningen schenden. Zij willen namelijk de volkswoning die zij al jaren huren nu kopen, maar de minister en FKP werken niet mee.
De kritiek op de politiek heeft zich niet tot de cd van Museo di Tambú Shon Colá beperkt. Germain Janse is de bedenker van het personage ‘Mai Yeta Kaweta’, zijn alter ego dat in video’s op YouTube en Facebook commentaar levert op de actualiteit. In de tambú ‘Nos t’ei lele nan’ (Wij gaan hun er flink van langs geven) levert Mai Yeta kritiek op een politicus die na de verkiezingen het volk diep teleurstelde. De campagne van deze politicus was heel goed, maar na de verkiezingen bleef de kiezer triest en diep teleurgesteld achter, aldus Mai Yeta. ,,Het is genoeg geweest met het onrecht. Je verhoogde de verzekering (de WA-premie, red) maar het minimumloon verhoogde je met slechts 17 cent. Ik ga hen nu flink aanpakken.”
De tambú ‘Nos t’ei lele nan’ van Mai Yeta is op het YouTubekanaal Yeta Kaweta GJ te zien. De cd van Museo di tambú Shon Cola is te koop bij Mensing’s Caminada of te bestellen via 6963204, 6905721 of 6972199.