Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) is het contract van zes medewerkers niet verlengd, omdat de aanstelling niet volgens de regels is verlopen. Dat zei minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW donderdag tijdens een persconferentie.
De SOAW-minister nam uitgebreid de tijd om de aanhoudende berichten in de media, waarin hij ervan wordt beticht de zes personeelsleden te hebben ontslagen, recht te zetten. Volgens Koeiman, die spreekt van ‘leugens’ en ‘karaktermoord’, verspreiden ‘slecht geïnformeerde en onbetrouwbare mensen’ informatie die niet klopt.
Want van ontslag was geen sprake, zo benadrukt de SOAW-minister. ,,Het contract van de zes medewerkers bij het ministerie liep per 1 augustus van rechtswege af.” Nadat zij eerder al voor een periode van twee en vervolgens nog eens voor zes maanden werkzaamheden verrichtten, heeft het ministerie het zestal niet opnieuw een contract voor korte termijn aangeboden. De aanstelling gebeurde niet volgens de regels. De invulling van vacatures bij de overheid gaat volgens de zogenaamde ‘instroomplanning’: eerst wordt binnen het overheidsapparaat gezocht naar een geschikte kandidaat en dan pas daarbuiten. Koeiman: ,,Maar deze mensen zijn aangenomen zonder dat er een vacature was en zonder rekening te houden met de instroomplanning.” Om elke vorm van misverstanden uit de wereld te helpen, heeft de minister de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) gevraagd om de zaak op korte termijn te onderzoeken. Als het nodig en mogelijk is, zal hij aangifte doen tegen diegenen die verantwoordelijk zijn. De regering werkt aan een wet die het mogelijk maakt om politici aansprakelijk te stellen voor wanbeleid. ,,Als een minister ondoordachte beslissingen neemt, moet hij of zij daarvoor verantwoordelijk gesteld kunnen worden. Hier zijn zaken totaal niet volgens de regels gegaan”, aldus Koeiman.
De voorganger van Koeiman, Jaime Cordobá, was voor politieke partij Pueblo Soberano minister van SOAW in het interim-kabinet-Pisas (MFK). Dat kabinet trad 23 maart aan en maakte, na de verkiezingen, op 28 mei plaats voor de regering onder leiding van Eugene Rhuggenaath (PAR). Een commissie onderzoekt de benoemingen tijdens het kabinet-Pisas. Vorige week zei minister Armin Konket van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) tegen deze krant dat een commissie met twee deskundigen op het gebied van human resources wordt uitgebreid naar vijf leden, waaronder ook medewerkers van Financiën en Algemene en Juridische Zaken. Volgens Konket moeten naar schatting ruim 150 benoemingen beoordeeld worden.