Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Pas als de situatie in Venezuela dusdanig is geëscaleerd dat sprake is van een burgeroorlog, zal Curaçao gevluchte ongedocumenteerde Venezolanen niet meer terugsturen.

venzuela ,,Maar zo ver is het nog niet”, zei minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie gisteren.Girigorie en minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) lieten gisteren tijdens een gezamenlijke persconferentie weten dat de Curaçaose regering ‘zich ernstige zorgen maakt’ over de ontwikkelingen in Venezuela en de situatie ‘met grote waakzaamheid’ in de gaten houdt, maar dat er nog geen aanleiding is om het beleid voor toelating en uitzetting aan te passen. Vooralsnog geldt voor Venezolanen eenzelfde beleid als voor mensen uit andere landen.De regering herkent zich niet in de stelling in een noodoproep die een groep burgers eerder deze week uit deed gaan dat er sprake is van ‘vervolging en onderdrukking’ van Venezolaanse burgers door de overheid of instanties. Rhuggenaath: ,,Voor iedereen geldt eenzelfde beleid, we maken geen onderscheid naar nationaliteit.”De minister-president wordt dagelijks op de hoogte gebracht van de situatie bij de overburen in Zuid-Amerika en heeft daarover ook intensief contact binnen het Koninkrijksverband. Europa dreigt, net zoals de Verenigde Staten, met sancties nu de mensenrechten en democratie in Venezuela in gevaar komen. Rhuggenaath heeft daar begrip voor ‘nu de dringende oproep om tot een vreedzame oplossing te komen geen vruchten afwerpt’. ,,Maar de Nederlandse overheid is zich zeer goed bewust van de gevolgen die dergelijke sancties kunnen hebben voor Curaçao, alleen al vanwege de raffinaderij.”De regering houdt de situatie in Venezuela nauwlettend in de gaten via de stuurgroep waarvan meerdere ministers deel uitmaken. Daarin wordt besproken wat de stand van zaken is en welke scenario’s mogelijk zijn, mocht de situatie nog meer verslechteren en escaleren. Girigorie: ,,Als er werkelijk een burgeroorlog uitbreekt, kun je mensen niet terugsturen. Dat is in strijd met internationale verdragen. Maar er is op dit moment geen aanleiding om het beleid te wijzigen en een periode van gratie af te kondigen voor Venezuela.” De ministers verwachten in principe niet dat Venezolanen massaal naar Curaçao komen als er een burgeroorlog uitbreekt. Ook nu al wijken de meeste vluchtelingen uit naar Colombia en andere omringende landen op het vaste land. Maar ook een minder dramatische toename kan al grote gevolgen hebben voor een klein eiland, bijvoorbeeld voor de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg. Hoeveel Venezolanen er op dit moment illegaal en ongedocumenteerd op het eiland verblijven is onduidelijk. Girigorie: ,,Mensen kunnen op allerlei manieren binnenkomen, ik heb op dit moment geen concrete cijfers.” Wel is bekend dat nu al meer Venezolanen dan vorig jaar zijn teruggestuurd naar hun land: in 2016 waren dat er nog 536, maar tot en met 30 juni dit haar al 665.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.