Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De operationele winst van Damen Shiprepair, in de eerste drie maanden, sinds de overname van de Curaçaose Droogdokmaatschappij op 2 februari dit jaar, is aanleiding om nieuwe zakelijke activiteiten te ontvouwen.
Directeur Jaap de Lange gaat A-merken zoals Rolls Royce, leverancier van boegschroeven, benaderen voor een shop op de werf.
Damen Shiprepair wil van de Curaçaose werf een one-stop-shop voor scheepsreparatie maken waar motoren, generatorsets en onderdelen van verschillende merken op voorraad verkrijgbaar zijn. En waar diverse soorten schepen, van vrachtschepen, cruiseboten tot onderzeeër, terechtkunnen voor alle mogelijke reparaties.
Volgens directeur De Lange beschikken de 378 dokwerkers die Damen Shiprepair van de voormalige Curaçaose Droogdokmaatschappij heeft overgenomen over de kennis en vaardigheden om niet alleen divers ijzer- en laswerk te verrichten, maar ook om motoren, assen en schroeven te repareren en installaties op onderdelen te vervangen. ,,Het merendeel van het personeel heeft tien, twintig of meer jaren ervaring met het repareren van schepen een beduidend aantal beschikt over zeer specialistische kennis”, aldus De Lange, die gisteren een rondleiding gaf over de werf en in de werkplaatsen, waar een bankwerker vakkundig gaten in een kolossale verbindingsas aan het boren was.
De Curaçaose overheid heeft recent 5 miljoen gulden uitgetrokken voor de opleiding van nieuw personeel. In de bedrijfsschool op de werf worden momenteel veertig jongeren van Feffik onderwezen in verschillende vakgebieden. De Lange ziet als toekomst in de techniek: dubbele disciplines. Een pijpfitter die ook kan lassen bijvoorbeeld. ,,Dan hoeft Damen in de toekomst geen lassers uit het buitenland naar Curaçao te halen”, zegt de directeur, die zich geconfronteerd ziet met een tekort aan lassers wanneer er gelijktijdig in drie ploegen moet worden gewerkt.
,,Terwijl de concurrentie tussen scheepswerven in Europa moordend is, heeft Damen in de Caribische regio weinig competitie te duchten”, zegt De Lange. Een concurrent om rekening mee te houden is de Grand Bahama Shipyard, maar, zo stelt De Lange: ,,Deze droogdokmaatschappij in de Bahama’s is mede-eigendom van een rederij voor passagiersschepen, en de passagiersschepen krijgen voorrang op alle andere soorten schepen. Voor tankers en containerschepen kan dat problemen opleveren die zij hier, op Curaçao, niet ondervinden.”