Van onze correspondent
Badhoevedorp - De rechtbank wijst op 9 mei vonnis tegen de twee Haagse politieagenten die betrokken waren bij de fataal afgelopen aanhouding van de Arubaan Mitch Henriquez in de zomer van 2015.
Gisteren werd een zogeheten regiezitting gehouden. Dat gebeurde niet in de rechtbank in Den Haag, maar op een extra beveiligde locatie nabij Schiphol. Aanleiding voor deze uitzonderlijke maatregel zijn de ernstige bedreigingen aan het adres van de betrokken agenten en hun families. Een van de gezinnen heeft moeten onderduiken.
Om die reden werden zij gisteren, zittend in een aparte ruimte achter geblindeerd glas en een scherm, aan het zicht onttrokken van de aanwezigen. Hun stemmen werden vervormd en hun namen werden niet genoemd. Ze werden aangeduid als DH01 en DH02. De advocaten van de nabestaanden eisten gisteren dat zij wel de namen krijgen, met het oog op een civiele procedure tegen de verdachten om een schadevergoeding af te dwingen. De rechtbank wees dat verzoek af.
De nabestaanden van Henriquez, onder wie zijn moeder Maria en de moeder van zijn zoon, maakten gisteren voorafgaand aan de zitting kennis met de rechtbank. Op de publieke tribune zaten behalve familieleden ook veel vrienden van Mitch, van wie enkele uit Aruba waren overgekomen.
De rechter opende met de opmerking dat het een tragische zaak betreft, in de eerste plaats voor het slachtoffer en diens familie, maar ook voor de betrokken politiemensen.
De nabestaanden trekken niet met elkaar op. Een deel van de familie wordt vertegenwoordigd door mr. Richard Korver, het andere deel door mr. Otti Roethof. Die waren echter wel eensgezind in hun verzoek om de inhoudelijke behandeling van de zaak uit te stellen. Deze staat gepland voor 6 april. Maar er loopt nog een procedure bij het Hof tegen het besluit van het Openbaar Ministerie om slechts twee van de vijf agenten die bij de aanhouding betrokken waren, te vervolgen.
Om het niet nog zwaarder voor de familie te maken willen zij niet twee aparte rechtszaken. De rechtbank kon zich dat indenken, maar wil niet het risico lopen dat de verdachten nog een jaar op hun berechting moeten wachten. De eerste zittingsdag blijft daarom 6 april. Voorlopig wordt er vanuit gegaan dat voor de inhoudelijke behandeling vijf dagen nodig zijn. Meerdere familieleden kondigden gisteren aan dan gebruik te zullen maken van hun spreekrecht. De rechtbank zal ze daartoe alle gelegenheid geven.
De 42-jarige Mitch Henriquez was op 27 juni 2015 aanwezig op een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Enigszins aangeschoten wilde hij een grap uithalen met surveillerende agenten. Hij riep meerdere keren dat hij een wapen had, daarbij wijzend op zijn kruis. Vijf agenten doken bovenop hem waarbij hem onder meer van dichtbij pepperspray in het gezicht werd gespoten en een nekklem werd toegepast. Levenloos werd hij een politiebusje ingesleurd en naar het bureau overgebracht. Pas daar werd medische hulp ingeroepen, te laat, zo bleek later.
De Arubaan overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Sectie wees uit dat extreem geweld op zijn lichaam was uitgeoefend. Zowel onderzoek van externe experts als intern politieonderzoek bevestigde dat er door de agenten 'normoverschrijdend' geweld was gebruikt en dat zij de instructies hadden veronachtzaamd. Zij hadden bovendien al geruime tijd niet de verplichte opfristrainingen gevolgd.
Tegen de vijf zijn voorlopige disciplinaire maatregelen genomen die ten dele zijn teruggedraaid toen bleek dat toenmalig politiechef Gerard Bouman had toegezegd dat ze hoe dan ook hun baan zouden behouden. Tot woede van de nabestaanden besloot het OM slechts twee agenten te vervolgen. Ook zijn zij het niet eens met het voornemen van de officier van justitie om de rechtbank te verzoeken de verdachten vrij te spreken van doodslag.
De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.