Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Door falend beleid van de overheid is het onmogelijk om de Curaçaose patiënt adequate zorg te bieden. Dat stelt de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC). ,,De onveilige en structureel instabiele situatie rond de patiënt is inmiddels onacceptabel”, aldus VMSC.
De verenigde medisch specialisten constateren dat het overheidsbeleid van de afgelopen jaren heeft geleid tot ‘een schrijnend tekort aan specialisten en verplegend personeel, verslechtering van de infrastructuur en een fors tekort aan materiaal’.
,,Met tot gevolg: onacceptabele wachtlijsten, structureel en regelmatig uitvallende operaties wegens materiaal- en ruimtegebrek en een algeheel onvermogen om adequate zorg te kunnen leveren in de tweede lijn.”
In de editie van het van 26 mei gaf financieel-directeur Henri Gerrits van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) al aan dat vanwege de financiële problemen van het ziekenhuis de beschikbaarheid van materialen regelmatig kritiek is, maar tot dan toe steeds kon worden opgelost.
Ook medisch-directeur Franke Scheper liet daarop vrijdag weten dat de inkoop van materialen een ‘grote uitdaging’ is, maar zei - anders dan Gerrits - niet te verwachten dat daardoor van tevoren geplande operaties moeten worden uitgesteld.
,,We hebben het proces onder controle.” Scheper benadrukt dat het Sehos zaken doet met grote inkoopcombinaties in Nederland en de Verenigde Staten om de materialen tegen zo scherp mogelijke prijzen te kunnen kopen.
,,We hebben een goede relatie opgebouwd en niemand, hoe moeilijk de situatie ook is, stopt zomaar met leveren.” De medisch directeur geeft aan dat de situatie van het Sehos een wereldwijde trend illustreert.
,,De gezondheidszorg wordt steeds duurder. Over de hele wereld zijn ziekenhuizen moeilijk te financieren. Wat je wel of niet op voorraad hebt en tegen welke prijs je dat inkoopt, verandert continu. Het is een dynamisch proces.”
De logistiek en inkoop van materialen is al een grote uitdaging, maar daarnaast moet het Sehos op Curaçao ook 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar zijn voor dienstverlening en er zijn geen uitwijkmogelijkheden naar andere ziekenhuizen in de omgeving, zoals in een land als Nederland. ,,Die bereik- en beschikbaarheidsfunctie is kostbaar.”
Overigens denkt de Vereniging van Medisch Specialisten dat het tekort aan specialisten niet binnen een half jaar zal zijn opgelost, zoals minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) vorige week in de Statenvergadering aangaf.
VMSC noemt de uitspraken van minister Victorina ‘niet realistisch en misleidend’. ,,In werkelijkheid is gebleken dat, met veel moeite en mondjesmaat, specialisten en waarnemers - en meestal slechts tijdelijk - gevonden kunnen worden.” Volgens de VMSC is de oorzaak het door de overheid bepaalde werkverband ‘dat simpelweg tekortschiet in organisatie, honorering en secundaire arbeidsvoorwaarden’.