Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Gemeenschappelijk Hof heeft Nelso Dos Santos da Silva (26) opnieuw tot een celstraf veroordeeld voor het doodrijden van drie wandelaars in augustus 2013.
De man, die doorreed na het ongeluk, kreeg 12 maanden gevangenis opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast is hem een proeftijd van drie jaar opgelegd plus drie jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.
De straf verschilt alleen in de voorwaardelijke periode van de celstraf van het in december 2014 uitgesproken vonnis in hoger beroep. Die was toen 12 maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk. In eerste aanleg was Dos Santos nog veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. In alle gevallen werd de drie jaar proeftijd en drie jaar rij-ontzegging opgelegd. De Hoge Raad verwees in december 2015 de zaak terug naar het Hof, omdat er in het vonnis in hoger beroep geen reden was opgenomen voor het opleggen van een vrijheidsontnemende straf.
Het ongeluk op zondagochtend 4 augustus 2013 zorgde voor veel ophef. Drie leden van de Road Runners Club Kòrsou (RRCK) kwamen om het leven tijdens een loop voor het goede doel. Dos Santos reed aanvankelijk door, maar werd door omstanders tot stilstand gedwongen. Uit het onderzoek is volgens de rechters gebleken dat hij slingerend over de toenmalige EEG-weg (de huidige Helmin Wiels Boulevard) had gereden met snelheden tot waarschijnlijk 120 kilometer per uur.
Even voor de rotonde van Parasasa schepte hij de wandelaars Kristen Leyba, Monique van Meerwijk en Elton Montisant van de RRCK. Zij kwamen om het leven. Dos Santos reed niet alleen te hard, maar reed ook door rood licht, had geen geldig rijbewijs en is ‘meermalen in slaap gevallen’. Bij de herziening van het vonnis herhaalt het Hof: ,,Het is aan de schuld van de verdachte te wijten dat de drie voetgangers zijn gestorven. De dood van de slachtoffers heeft ernstig en onherstelbaar leed bij hun nabestaanden veroorzaakt. Zij zullen hun leven lang met de gevolgen van dit ongeval geconfronteerd worden. Het verkeersongeval heeft bovendien niet alleen een grote impact op de directe nabestaanden gehad, maar vanwege de bijzonder dramatische afloop ook op een groter deel van de samenleving op Curaçao.”
‘Ambsthalve’ voegt het Hof naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad toe dat de strafoplegging wordt gebaseerd op artikel 3, lid 1 van de Verordening uit 1932 over de straffen na verkeersongelukken. Voor Dos Santos gelden volgens de rechters enkele feiten die strafverlagend werken: de lange tijd dat hij in onzekerheid heeft verkeerd, dat hij door de publieke opinie na het ongeluk in het dagelijks leven ‘ernstige belemmeringen heeft ondervonden’ en de psychische last die hij moet dragen als verantwoordelijke voor de dood van drie mensen. Om die reden krijgt hij ook geen straf voor het rijden zonder rijbewijs.