Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De afdeling Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft ‘grote partijen’ Zulia-bier in beslag genomen omdat de vervaldatum op de flesjes ‘uitwisbaar’ is. Daarmee wordt de wet overtreden.
Dat zegt sectordirecteur Gezondheid Serving Keli. Hoeveel kistjes bier geconfisqueerd zijn kon Keli gisteren niet zeggen, maar wel dat het gaat ‘om grote partijen verspreid over het eiland’. Nadat een proces-verbaal is afgegeven, wordt het bier in beslag genomen en onder toezicht vernietigd. Dat is de gebruikelijke procedure wanneer eet- of drinkwaren niet aan de Warenlandsverordening voldoen.
G&Gz is belast met de naleving van de Warenlandsverordening. Dan gaat het bijvoorbeeld over de deugdelijkheid van eet- en drinkwaren en het beschermen van de volksgezondheid. In het geval van Zulia wordt de wet overtreden zoals beschreven in het Landsbesluit etikettering van levensmiddelen die voortvloeit uit de Warenlandsverordening.
Deze krant berichtte in de editie van 3 mei al over de illegale import van Zulia uit Venezuela, herkenbaar aan de bierflesjes met een vervaldatum die er gemakkelijk af te vegen is. Naar schatting gaat het om 20.000 dozen per maand die via de Venezolaanse barkjes aan land worden gebracht en daarmee het officiële scansysteem van de douane en betaling van ‘terminal handling charges’ aan Curaçao Port Services omzeild wordt.
Keli benadrukt dat G&Gz niet is belast met zaken die de importeur van het bier betreffen. ,,Daar gaan wij niet over. Dat is een commerciële aangelegenheid.” De controle op geïmporteerde goederen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van meerdere instanties, zoals de douane en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Keli: ,,MEO kijkt naar de economische aspecten, zoals de regels die gelden voor de import van eet- en drinkwaren. Bijvoorbeeld of wordt voldaan aan de quota die voor het product gelden, dat varieert per maand.”
De wettelijke vertegenwoordiger van het biermerk, Bix Brandsimport, laat het er niet bij zitten. ,,We gaan de zaak melden bij het Openbaar Ministerie”, zegt directeur Humberto Nivillac.