Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een deel van de afdeling voor hartkatheterisatie van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is voor onbepaalde tijd gesloten.
Door sloopwerkzaamheden op het terrein ontstond woensdagmiddag waterschade aan de apparatuur in het ‘catheterization laboratory’ (cathlab).
Het cathlab ligt achter het gebouw dat deze dagen gesloopt wordt in verband met de bouw van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Volgens medisch directeur Franke Scheper was op het moment van de lekkage geen patiënt in het cathlab aanwezig. De kamer waarin hartpatiënten zijn opgenomen werd niet beschadigd. Hoe groot de schade is en wie daarvoor verantwoordelijk is, kon Scheper gistermiddag niet zeggen. ,,We wachten het rapport van de technici af.”
Patiënten worden voor hartkatheterisatie en dotteren voorlopig weer naar Colombia uitgezonden. Sehos heeft alle betrokken instanties op de hoogte gebracht van de situatie, waaronder de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het team medische uitzendingen en drie ziekenhuizen in Bogota. Elisa Carter, overgangsmanager bij Sehos en Lorry van Ooyen van de SVB ‘trekken het traject’. Ook de luchtambulancediensten van Bonaire en Bogota staan paraat om zo nodig in actie te komen. Tot gisteren waren er nog geen patiënten uitgezonden.
Met de opening van de hartkatheterisatieafdeling van het Sehos, die werd opgezet onder leiding van interventiecardioloog Sam de la Fuente, werden dure uitzendingen juist voorkomen. ,,De zorgverzekeraars verwachten dat het project meer dan 2 miljoen gulden zal besparen”, meldt het Sehos op haar website. ,,Het ziekenhuis is in technologisch opzicht met het gloednieuwe cathlab koploper in de regio.” Volgens Edgar Trapenberg, ad interim-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Sehos, worden wekelijks gemiddeld 6 tot 7 patiënten behandeld door middel van geplande (electieve) onderzoeken. Daarnaast moet de afdeling 24 uur per dag voorbereid zijn op het behandelen van acute gevallen.
Hoe lang de apparatuur voor hartkatheterisatie buiten gebruik blijft, is nog onduidelijk. Scheper: ,,Technici van Philips International in Miami onderzoeken de machine en bijbehorende computers.” De afdeling zelf heeft geen schade opgelopen. Maar voor katheterisatie en dotteren is het extra belangrijk dat de ruimte honderd procent steriel is en vrij van bijvoorbeeld de ziekenhuisbacterie. ,,Voordat groen licht kan worden gegeven om de apparatuur weer in gebruik te nemen, is veel onderzoek nodig. Ook de inspectie moet daarvoor goedkeuring geven.”
Ballast Nedam, die HNO bouwt, laat in een schrijven weten niet verantwoordelijk te zijn voor de schade die is ontstaan aan het cathlab omdat de werkzaamheden door een ander bedrijf werden uitgevoerd. ,,Ballast Nedam is in dezen geen partij.”