Door René Zwart
Willemstad - Het Openbaar Ministerie in Willemstad heeft ruim drie miljoen gulden ten gunste van het criminaliteitsfonds binnengehaald.

goud

Dat is het resultaat van het vonnis dat het Hof gisteren wees in het hoger beroep in de Fiji-zaak tegen ‘ondernemer’ Wout de Groof. De rechters honoreerden het verzoek van procureur-generaal M.A. Angela om behalve het banksaldo van De Groof ad 900.000 gulden, een aantal dure bolides waaronder een Jeep Cherokee, een drietal terreinen op Bonaire, een Cessna-vliegtuig en een motorboot verbeurd te verklaren. Maar de grootste klapper is de ontneming van 31 goudstaven met een dagwaarde van twee miljoen gulden.
Het Hof bevestigde de 540 dagen gevangenisstraf die de rechtbank in 2014 aan de tegenwoordig in het Belgische Essen wonende De Groof oplegde evenals de 104 dagen waartoe zijn handlanger Willem van Wijngaarden uit Bonaire toen werd veroordeeld. Beiden hoeven niet terug achter de tralies want ze hebben hun tijd al in voorarrest uitgezeten.
Fiji handelde om de smokkel van goud uit Venezuela via Curaçao, Aruba en Nederland naar een Belgische smelterij. Van 2008 tot 2009 werden in totaal twintig transporten uitgevoerd. Telkens werd een aantal goudstaven per boot of vliegtuigje opgehaald in Venezuela. Bij aankomst op Curaçao en Aruba werden deze voorzien van vervalste certificaten waardoor het leek alsof het goud legaal was geïmporteerd uit Colombia. In werkelijkheid was dat afkomstig uit een goudmijn in Venezuela.
Het verweer van Van Wijngaarden - voormalig adviseur van het Bestuurscollege van Bonaire - dat hij niet wist dat de goudtransporten illegaal waren, werd door het Hof van tafel geveegd. In een getapt telefoongesprek had hij zelf gesproken over ‘regelrechte smokkel’. Bovendien wist hij dat aan Venezolaanse kant agenten en douanebeambten smeergeld kregen om de transporten vrije doorgang te verlenen. Voor elk van de 19 transporten die Van Wijngaarden hielp afhandelen, ontving hij 600 dollar. Het Hof achtte hem schuldig aan het medeplegen van gewoontewitwassen en deelname aan een criminele organisatie.
In totaal is ruim 1.300 kilo goud gesmokkeld met een totale waarde van bijna 38 miljoen dollar. Afnemer was goudsmelterij Thony Goetz in Antwerpen dat vorig zelf onder verdenking is komen te staan van het witwassen ten behoeve van criminele klanten en zwartspaarders. Van de 38 miljoen dollar die Goetz naar de bankrekening van Bonaire Precious Metals & Minerals overmaakte is, het overgrote deel meteen doorgesluisd naar niet traceerbare bankrekeningen in zwartgeldparadijzen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.