Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De regering van Curaçao zal op 15 juli tijdens een ceremonie stilstaan bij de geboortedatum van George Maduro. Er zullen ook folders worden gemaakt waarin wordt verteld over het leven en de geschiedenis van deze nationale held en op scholen en andere instanties worden uitgedeeld.

madurodam 

Tevens zullen verschillende exposities en lezingen worden gehouden om George Maduro - naar wie Madurodam is vernoemd - te eren en herdenken.
Dat laat minister Irene Dick (PS) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport weten in een brief aan Statenlid Alex Rosaria van PAIS. Rosaria had op 14 december 2015 een brief gestuurd naar Dick waarin hij aangaf dat George Maduro in 2016 100 jaar zou zijn geworden, indien hij nog in leven was. ,,We zijn ervan overtuigd dat deze datum op gepaste wijze moet worden herdacht waarbij eventueel een expositie wordt getoond van zijn geschiedenis en leven. Ik geloof heilig dat we een bijdrage leveren aan ‘nation building’ als we onze geschiedenis, en de mannen en vrouwen die belangrijke dingen voor het land hebben gedaan, erkennen”, aldus het Statenlid.
George John Lionel Maduro is op 15 juli 1916 in Scharloo op Curaçao geboren als de enige zoon in het Sefardisch-Joodse gezin van Joshua Maduro en Rebecca Levy. Voor het volgen van zijn studie rechten vertrok hij naar Leiden. Bij Koninklijk Besluit nummer 30 van 21 november 1939 werd Maduro benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie. Tijdens de meidagen van 1940 was hij in Den Haag gelegerd als reserveofficier bij de Huzaren. Onder zijn leiding werd de door de Duitsers bezette Villa Leeuwenbergh bij Leidschendam veroverd, en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt.
Toen het Nederlandse leger had gecapituleerd, werd Maduro als krijgsgevangene opgesloten. Hij was maar kort op vrije voeten, toen hij weer opgepakt werd en opgesloten in de gevangenis van Scheveningen. Toen hij na een half jaar werd vrijgelaten hadden de neonazi’s voor Joden het dragen van de Jodenster verplicht gesteld. Maduro weigerde die te dragen en sloot zich aan bij het verzet. Toen hij in 1943 geallieerde piloten via Spanje naar het Verenigd Koninkrijk hielp ontsnappen, werd hij verraden en weer gevangengezet. Nadat hij opnieuw wist te ontsnappen, ging hij weer in het verzet en werd vervolgens door de Gestapo opgepakt. Via een gevangenis in Saarbrücken werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding van het kamp door Amerikaanse troepen, overleed Maduro op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus. Hij werd begraven op de begraafplaats van het concentratiekamp.
Over zijn leven werd in 2002 een documentaire gemaakt door Alfred Edelstein en Frits van Veenendaal met daarin een exclusief interview met de toenmalige koningin Beatrix. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de ouders van George Maduro het startkapitaal beschikbaar gesteld voor de miniatuurstad Madurodam, die in 1952 in Den Haag werd geopend. Madurodam wordt door de familie beschouwd als een monument voor hun enige zoon. Sinds 1993 is in Madurodam bij de entree een schaalmodel van het geboortehuis van Maduro in Scharloo te zien.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.