Binnen twee maal 24 uur krijgt het Curaçao twee bijna tegenovergestelde berichten over de toestand van het Curaçaose toerisme te lezen: van toeristenbureau CTB dat er sprake is van een aanzienlijke stijging van het aantal verblijfsbezoekers én overnachtingen; en van de particuliere hospitalityvereniging Chata die de noodklok luidt omdat de hotelbezetting een scherpe daling vertoont. Ondernemers zijn mogelijk altijd somber gestemd over de toekomst. Als ze een goed jaar of een goede maand achter de rug hebben, dan is de vizier altijd weer gericht op morgen, de komende maand en het volgende jaar. Is het dan net zo goed? Terecht, want de hoge vaste lasten en personeelskosten blijven en kunnen alleen gedekt worden met een redelijk tot goede omzet.
Maar wat interessant is aan het jongste communiqué is dat de Chata nu ook twijfelt aan de betrouwbaarheid van de cijfers die het CTB verstrekt over het inkomende toerisme. Eerder al waren er al uit een andere hoek twijfels over de juistheid van de toeristencijfers. Aanleiding voor de twijfels was de publicatie begin dit jaar van NBTC-Nipo Research (een joint venture van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen, NBTC, en marktonderzoeksbureau TNS-Nipo) over het vakantiegedrag van Nederlanders. De uitkomsten van het zogeheten ‘ContinuVakantieOnderzoek’ vertoonden opmerkelijk grote verschillen met de statistieken van het Curaçaose CTB. Dit bureau reageerde daar toen fel op, maar nu komt Chata met vergelijkbare kritiek. Dat het CTB zijn cijfers ‘naar boven afrondt’ is niet onlogisch, al was het maar om de subsidiegevers tevreden te houden. Dus wordt ook elke bursaal die in de kerst- en zomervakantie naar huis komt, meegeteld. Bekend is dat HollandExel destijds de markt op de route Amsterdam-Curaçao onder de loep heeft genomen: een zeer aanzienlijk deel, mogelijk wel een derde tot de helft van het passagiersaanbod is etnisch verkeer.
Nou is daar niks mis mee. Maar de essentie van cijfers en percentages is nu juist dat iemand met deze (management)informatie exact weet waar hij staat. Gaat het goed, of moet er worden bijgestuurd? Toeval of niet, de minister die verantwoordelijk is voor Toerisme, Nasser El Hakim (MFK) van Economische Ontwikkeling houdt er ook telkens eigen, afwijkende, cijfers over de economische groei op na. Anders dan die van de Centrale Bank en zelfs anders dan zijn eigen regering hanteert voor de overheidsbegroting. Mooie cijfers prima, maar ze moeten wel kloppen. Hoog tijd dat de rekenmeesters van het CTB eens worden ontmaskerd.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.