Rekenen blijft een zwak punt van minister Nasser El Hakim (MFK) van Economische Ontwikkeling en met Toerisme in zijn portefeuille.
Eerder dit jaar al was er sprake van een Babylonische spraakverwarring in het parlement in verband met de verschillende cijfers waarmee werd gegoocheld voor wat betreft de economische groei; El Hakim hield er andere, eigen, positieve(re) groeicijfers op na (+0,3 procent), dan de Centrale Bank (-0,5 procent) en zelfs dan zijn eigen partijgenoot en collega-minister George Jamaloodin van Financiën in de toen nog niet aangepaste landsbegroting 2012 (-0,1 procent). Nu stelt El Hakim met enige triomf dat hij toch gelijk heeft gekregen.
,,Onze cijfers kloppen en klopten”, zei hij vorige week. Zijn opmerkingen werden door de media opgetekend. Enkele dagen daarvoor zou de Centrale Bank (CBCS) met een nieuw rapport zijn gekomen waarin de bewindsman alsnog zijn gelijk ziet, namelijk een verwachte economische groei van +0,2 procent.
Zelf herinnerde hij er nog aan hoe er in maart grappend en lacherig over zijn cijferpresentie werd gedacht en gesproken. Maar volgens hem heeft de CBCS nu aangegeven dat zijn prognose van +0,2 procent in orde is. Weliswaar niet een groei om over naar huis te schrijven, erkent El Hakim zelf, maar toch een groei in deze barre tijden en vooral is hij blij met zijn gelijk.
Punt is alleen dat de CBCS desgevraagd echt niet weet waar de minister van Economie op doelt. Het eerste concept van het jaarverslag 2011 is naar verwachting eind deze maand klaar. Daarin staat (nog) niets over een groei; eerder van een krimp.
Het rapport waar minister El Hakim naar verwijst, is volgens de afdeling voorlichting van de CBCS naar alle waarschijnlijkheid het op 14 maart 2012 gepubliceerde kwartaalbericht over het derde kwartaal van 2011. In het ‘Verslag van de President’ wordt melding gemaakt van een economische groei van +0,3 procent ‘over het derde kwartaal 2011’. De officiële tekst in het rapport luidt: ,,During the September quarter of 2011, the economy of Curaçao grew by an estimated 0,3% as measured by the real Gross Domestic Product (bruto binnenlands product, BBP, red.), a turnaround from the contraction of 0,5% registered in the September quarter of 2010.”
Het is nog afwachten met welke (nieuwe) prognose Financiënminister Jamaloodin komt met zijn gisteren afgeronde gewijzigde landsbegroting 2012, maar die stond dus op -0,1 procent en zal eerder omlaag dan omhoog worden bijgesteld.
En de CBCS werkt momenteel, zoals gezegd, aan de afronding van haar jaarverslag 2011 waarin de definitieve cijfers met betrekking tot de economische groei in 2011 en een projectie voor 2012 worden gepresenteerd. De CBCS heeft dus nog geen rapport gepubliceerd over de periode 2012, maar heeft voor 2012 wel een afname van het BBP van 0,5 procent geprojecteerd; dus -0,5 procent.
Terug naar de schoolbanken dus voor El Hakim en extra bijles rekenen.

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).