Voor premier Schotte (MFK) is er niets mis met vrijheid van meningsuiting, maar hij stoort zich wel aan ‘vrijheid van manipulatie’. Dat zei hij donderdagavond in een nationale rede live voor radio en tv, doelend op pressiegroepen. Hij doet dit aan de vooravond van de aangekondigde manifestatie van Frente Sivil, zondag bij het Waaigat. Daarmee laat de regeringsleider zich toch wel een beetje in de kaarten kijken, namelijk dat hij wellicht toch niet helemaal op z’n gemak is met de protestgeluiden die niet alleen uit de kring van de politieke oppositie klinken, maar in toenemende mate ook uit burgerlijke hoek.
Velen hadden gedacht dat Schotte zijn rede zou aangrijpen om in te gaan op zaken van staatsbelang zoals de Veiligheidsdienst VDC, die nu ‘hulp’ krijgt van de Nederlandse AIVD; of de bevolking zou geruststellen ten aanzien van de ogenschijnlijke criminaliteitsgolf; dan wel de onontkoombare tariefsverhogingen van Aqualectra zou verdedigen. Maar in plaats daarvan had hij het vooral over ‘de rechtsstaat’. Deze is volgens hem in het geding omdat zogenaamde maatschappelijk groeperingen - als een wolf in schaapskleren, omdat in werkelijkheid hier de politieke tegenstanders achter zouden zitten - op oneigenlijke wijze misstanden als het ware verzinnen. En passant gaf de minister-president aan dat er in werkelijkheid niets aan de hand is en somde hij een reeks besluiten en bereikte resultaten op. Dat laatste mag een politicus. Maar reden voor gerustheid is er niet. Want de werkelijkheid is dat het, voor zover bekend, niet eerder voorkwam dat de Nederlandse ‘Commissie Stiekem’ - bestaande uit de fractieleiders in de Kamer - vertrouwelijk en achter gesloten deuren werd geïnformeerd over de Veiligheidsdienst van Curaçao. Dit lijkt er op te duiden dat de situatie toch wel iets ernstiger is dan minister Spies van Koninkrijksrelaties in het openbaar zegt.
Maar er speelt méér; zo is er de langzamerhand openlijk ruzie met monetaire unie-partner Sint Maarten over de gezamenlijke Centrale Bank, zowel op regeringsniveau als binnen de Raad van Commissarissen. Met als doel om de macht te grijpen bij een van de weinige publieke instellingen waar dat nog niet is gebeurd. Oók kwam vanuit Den Haag - en niet van de eigen lokale autoriteiten - het bericht dat het Land Curaçao 2011 heeft afgesloten met een financieel tekort, in plaats van de voorgehouden plus, met alle gevolgen voor de begroting 2012. Hoezo vrijheid van manipulatie?

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.