Wat is er allemaal aan de hand? Een kleine greep uit het nieuws van één dag: de minister-president, Gerrit Schotte (MFK), windt zich op tijdens een live interview voor de radio en zegt dat de directie van Aqualectra ‘mooie poppetjes’ aan werk helpt in ruil voor seksuele gunsten. Zomaar, out of the blue, komt hij ermee. Geen moment maakte dit deel uit van het doorlichtingrapport, dat overigens enkel tot doel lijkt te hebben als basis te dienen voor het vertrek van drie van de vier directieleden. Tot welk niveau daalt de premier wel niet af om maar zijn zin door te drijven en het imago van de directeuren zodanig te schaden dat hun positie inderdaad onhoudbaar is geworden? Een regeringsleider hoort dergelijke beschuldigingen niet via de pers te uiten - daarmee doet hij zelf aan de door hem bekritiseerde ‘mediacratie’ - en zeker niet zonder het deugdelijk te onderbouwen. Het is niet alleen een dreun voor de directie, maar ook een belediging voor vele vrouwen werkzaam bij het nutsbedrijf. Terecht wordt verbolgen gereageerd op deze mogelijk ondoordachte actie, maar wel een die zeer laag bij de grond is. De aantijging wordt veroordeeld als ‘roddel en achterklap; een premier onwaardig’ en ‘Schotte is wel de laatste die zich moet opwerpen als moraalridder’.
En dan PS, de partij van Helmin Wiels. In een communiqué als reactie op een eerder bericht van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) roept deze regeringspartij feitelijk op tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. PS redeneert dat zonder burgerlijke ongehoorzaamheid president/dictator Moebarak nooit Egypte zou hebben verlaten. En dat de voorzitter van VBC in de ogen van PS zelf ook niet vrijuit zou gaan, rechtvaardigt het aanmoedigen van de bevolking te doen wat een goed burger niet behoort te doen. Alsof Curaçao een dictatuur is, waardoor burgerlijke ongehoorzaamheid volgens PS zou moeten worden geaccepteerd. Als een ander fout is (of zou zijn), praat dit natuurlijk nog niet goed om zelf ook op grote schaal de regels te overtreden. Het is ongekend dat een partij, zelf in het centrum van de politieke macht, de bevolking oproept om maar te doen wat zij wil. Het wordt tijd dat PS niet almaar schopt, maar aan het werk gaat en haar kiezers laat zien wat de partij en de coalitie concreet voor hen doen. Regeren is méér dan afkraken. Vroeg of laat moeten bestuurspartijen rekenschap afleggen voor wat ze hebben bereikt. Dat geldt óók voor MAN, die niet moet denken zich aan haar verantwoordelijkheid te kunnen onttrekken.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.