De vraag is hoe serieus de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA en daarmee de Bolivariaanse Republiek Venezuela eigenlijk buurland Curaçao neemt, nu voor de tweede keer in een week tijd een belangrijke afspraak wordt afgezegd; eerst met uitstel van een week en nu voor onbepaalde tijd. Toen begin deze maand premier Schotte in de marge van de bijwoning van 200 jaar onafhankelijkheid in Caracas ook kans zag vicepresident Asdrúbal Chávez van Petroléos de Venezuela SA (PdVSA) te bezoeken, waarbij deze neef van president Hugo Chávez toezegde een week later naar Willemstad te komen, waren de verwachtingen terecht hoog gespannen. Immers, het zou gaan om de bespreking van de nodige investeringen in de Isla-raffinaderij en over andere gebieden van samenwerking tussen Venezuela en Curaçao wat betreft het energievraagstuk. Onderwerpen die al enige tijd (zeg gerust: een paar jaar) wachten op invulling. Misschien niet zo heel belangrijk voor de zuiderburen, maar voor Curaçao van cruciaal belang. Toen Schotte de veelbelovende afspraak wereldkundig maakte, was dat lokaal letterlijk voorpaginanieuws. Van een doorbraak was dan weliswaar nog geen sprake, maar de premier zelf sprak terecht van een (mogelijke) opening. Een noodzakelijke opening omdat PdVSA (lees: de regering van Venezuela) al veel langer niet thuis geeft en al eerder afzegde, niet reageerde en Curaçaose bewindslieden in de kou liet staan.
De hoge baas van PdVSA, huurder en exploitant van de raffinaderij rond het Schottegat in het hart van het eiland, moet weten hoeveel belang hier wordt gehecht aan zijn bezoek. Niet zozeer omdat hij een van de grootste multinationals van de wereld vertegenwoordigt of qua grondstoffen een van de rijkste landen, maar omdat er lokaal veel discussie is omtrent de toekomst van de Isla. Ook in Caracas moet nu bekend zijn dat de aanhang om de raffinaderij te sluiten, te verhuizen of in elk geval te houden aan de bestaande milieueisen toeneemt. Hij had dus ten minste een zware delegatie van PdVSA namens hem kunnen sturen. Daar koos Asdrúbal Chávez niet voor, waarmee hij de Curaçaose premier en in wezen de Curaçaose bevolking de indruk geeft Isla bepaald geen prioriteit te vinden. Het is zaak Caracas duidelijk te maken dat de toekomst van de Curaçaose raffinaderij niet een kwestie is waar de Venezolanen over gaan, maar dat partijen daarover in gesprek een beslissing nemen.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.