Daags voordat de vermeende beëdiging van de nieuwe ministers in het kabinet-Pisas zou plaatsvinden, is Curaçao opgeschrikt door de aanhouding van KEM-Statenlid Michelangelo Martines. Het kan haast niet anders dan dat dit gevolgen heeft voor de coalitie, want het is bijna niet voor te stellen dat premier Gilmar Pisas (MFK) - al is het indirect - geassocieerd wil worden met onoorbare en mogelijk zelfs strafbare praktijken; zeker niet zo vlak voor de verkiezingen van maart aanstaande.
Toeval of niet, enkele dagen terug maakte dezelfde Martines een enorme uitglijder door veel te vroegtijdig aan te kondigen dat zijn kandidaat-minister door de screening is gekomen en dat de installatie deze week was gepland, waarop de KEM-politicus direct werd gecorrigeerd vanuit Algemene Zaken: het onderzoek loopt nog en pas daarna zou, op grond van de uitkomst ervan, worden bezien of de benoeming tot minister zou doorgaan.
Een paar etmalen verder blijkt dat KEM-leider Martines onderwerp van strafrechtelijk onderzoek, ‘Bleda’ genaamd, is. En niet voor een lichte verdenking: het Statenlid, door het Openbaar Ministerie steevast als M.M. aangeduid, wordt verdacht van ‘betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en witwassen’. Justitie is niet bepaald over één nacht ijs gegaan en heeft grondig onderzoek gedaan, dat meer dan een jaar heeft geduurd. Het OM spreekt zelfs van een ‘belangrijke aanhouding’ en legt uit dat het bij langdurige onderzoeken gaat om ‘de strafrechtelijke aanpak van ernstige misdrijven met een grote impact op het veiligheidsgevoel in de samenleving’. Kortom, hoewel iemand pas schuldig is als dit ook is bewezen, er is hier serieus iets aan de hand. Dat kan niet zonder gevolgen blijven.
Het kabinet-Pisas is, nadat PNP door de MFK-fractie uit de coalitie was gezet, aangewezen op gedoogsteun van tenminste twee eenmansfracties: dat werden al heel snel KEM van Martines en het onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito. Daarmee heeft Pisas precies de vereiste minimale meerderheid van 11 van de 21 Statenzetels. De drie nieuwe coalitiepartners waren in afwachting van de screening, voordat de ministers van KEM en namens Jesus-Leito aan de slag konden. Het is echter de vraag of de arrestatie van Martines niet het politieke landschap danig verandert; in de zin of MFK nog wel trek heeft in samenwerking met verdachte Martines. Ook al wordt hij zélf niet de minister, als partijleider die zijn kandidaat-bewindspersoon aanwees en zo lang als de screening duurde zelfs al een tijdelijke topfunctie op het ministerie van SOAW gaf, heeft Martines natuurlijk wel een flinke vinger in de pap. Willen Pisas en de overige MFK-prominenten hun vingers hieraan branden? Het risico lopen meegesleurd te worden in een affaire? Met iets meer dan vier maanden voor de verkiezingen lijkt een pas op de plaats maken verstandig, desnoods als demissionair kabinet de rest van de rit uitzitten met de huidige MFK-ministers, die toch al op de diverse toko’s passen.