De rechter-commissaris in Oranjestad oordeelt dat de aanhouding van de intussen voormalig minister Glenbert Croes (MEP) van Aruba en diens vrijheidsontneming ‘rechtmatig zijn’ en dat de verdenking tegen de politicus van ambtelijke omkoping ‘ernstig is’. Aldus het Openbaar Ministerie (OM). Opnieuw ging er een schok door de gemeenschap omdat een actief prominent politiek bestuurder is aangehouden en geldt als verdachte. De intussen afgetreden Arubaanse minister van Arbeid, Energie en Integratie is verdachte in het strafrechtelijk onderzoek Portulaca.
Er is nog niets bewezen en eenieder, die wegens een strafbaar feit wordt vervolgd, heeft er recht op voor onschuldig gehouden te worden totdat zijn schuld krachtens de wet bewezen wordt. Toch staat de direct betrokken ex-minister, zijn partij MEP, het sinds september demissionaire kabinet-Wever-Croes waar hij tot voor kort deel van uitmaakte en het politieke bestuur van Aruba hiermee er niet bepaald fraai op. Hoe kon het - ondanks alle checks and balances die zo keurig op papier staan - (vermoedelijk) dan toch verkeerd gaan? Hebben zijn directe persoonlijke medewerkers en ambtenaren zitten slapen, heeft de ministerraad niets in de gaten gehad en waarom trok de Arubaanse Staten, waaronder de grootste regeringsfractie MEP, niet eerder aan de bel?
In een gisteren bijeengeroepen persconferentie verklaarde premier Evelyn Wever-Croes, tevens partijleider van MEP, dat haar regering ‘zich niet bemoeit’ met de strafvervolging van haar partijgenoot, dat nooit heeft gedaan en ook nooit zal doen ten aanzien van het werk van het OM, dat in haar woorden ‘autonoom en onafhankelijk is’. Dat gezegd hebbende, is dat hetgeen wat de regeringsleider juist wél doet. Niet inhoudelijk met betrekking tot de zaak Portulaca, maar door de gang van zaken en de werkwijze van het OM ter sprake te brengen en zelfs kritisch aan de kaak te stellen.
Om haar kritiek kracht bij te zetten en te illustreren, gaf de premier een voorbeeld van het geval van Glenbert Croes, waarin zij aangeeft dat hij niet dezelfde behandeling kreeg als Marisol Lopez-Tromp, die in juni 2021, tijdens de verkiezingsperiode, verdacht werd door justitie. ,,Op geen enkel moment werd er met wapens op de deur van Marisol geklopt of werd ze uit haar slaap gehaald om gearresteerd te worden”, aldus de minister-president, tevens lijsttrekker bij de aanstaande verkiezingen in december. ,,In plaats daarvan werd ze telefonisch uitgenodigd voor een ‘koffie’ bij hen.” De premier gaf aan dat als zij écht invloed had gehad op zaken van het Openbaar Ministerie, ze ‘nooit zou hebben toegestaan dat Glenbert Croes de behandeling kreeg die hij kreeg’. Wever-Croes kon het verder niet laten ook haar boosheid over de arrestatie een tijd terug van haar zoon in herinnering te brengen ‘terwijl hij in een restaurant aan het eten was met familie’.
Terwijl voor oud-minister Glenbert Croes door de van het OM onafhankelijke rechter-commissaris de voorlopige hechtenis van verdachte is bevolen, maar deze hechtenis aansluitend werd geschorst waardoor de verdachte voorlopig in vrijheid is gesteld, neemt Justitieminister Rocco Tjon (MEP) de portefeuilletaken van zijn partijgenoot tijdelijk op zich. Het is te hopen dat hij, maar ook zijn regeringsleider zich vanaf nu houden aan wat ze zelf zeggen: ,,Gobierno no ta y no lo mete nunca den asuntonan di ministerio publico”. Zelfs ChatGPT legt dit als volgt uit: ,,Deze zin benadrukt dat de regering op geen enkele manier invloed uitoefent of de intentie heeft om invloed uit te oefenen op de beslissingen die het OM neemt; de regering respecteert de onafhankelijkheid van de rechterlijke instellingen en zal afstand houden om ervoor te zorgen dat het rechtssysteem zonder politieke inmenging kan functioneren.” Want intussen gaat het strafrechtelijk onderzoek onverminderd door. En dat is maar goed ook in een rechtsstaat waarin de machten en tegenmachten verdeeld zijn. Daar is uiteindelijk vooral de bevolking mee gebaat.

ADCommentaar 300


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.