Patrick Newton, directeur van overheidsvennootschap Refineria di Kòrsou (RdK), weigert inzage te geven of nadere informatie te verstrekken over een presentatie die hij onlangs gaf aan leden van de Kamer van Koophandel (KvK) die zich daarvoor konden opgeven. Op verschillende manieren heeft de redactie geprobeerd meer te weten te komen. Echter, tevergeefs. De KvK verwijst, na consultatie met RdK, voor vragen naar de directie van de overheids-nv, die namens eigenaar het Land beheerder is van alle terreinen en installaties van de Isla-raffinaderij bij het Schottegat en de olieterminal bij Bullenbaai.

F04 RDKDe RdK-directie reageert geheel niet, althans nóg niet, ondanks drie pogingen op drie verschillende dagen. En de externe woordvoerder, die regelmatig namens Newton optreedt, zegt na aandringen dat ‘RdK de presentatie niet kan delen’; ook een samenvatting of anderszins het beschikbaar stellen van delen ervan blijkt een onmogelijke opgave. Deze krant vraagt er al een week, sinds woensdag 19 juni om.

Maar waar ging de presentatie dan om - dat er zó geheimzinnig over wordt gedaan? Het betreft een door de KvK georganiseerde ‘ondernemerssessie’ waar volgens de Kamer zo’n zestig personen, die zich daarvoor hadden opgegeven, aan deel hebben genomen. Overigens gold er geen beslotenheid. De KvK organiseert dit soort sessies ter ‘ontdekking van de toekomst van de Curaçaose economie’: ,,De sluiting van de raffinaderij heeft een leegte achtergelaten in het economische landschap alsmede het bbp (bruto binnenlands product) van Curaçao, wat als gevolg heeft gehad dat druk wordt gespeculeerd over wat de toekomst zal brengen. Maar achter de schermen zijn allerlei inspanningen gaande voor een transitie.”

De agenda onthult dat directeur Newton bij die gelegenheid zou spreken over inzichten met betrekking tot ‘ambitieuze initiatieven om de raffinaderij nieuw leven in te blazen en onze economie vooruit te stuwen’. Verder zou het gaan over de ‘huidige innovaties’, met ‘een duik in de lopende projecten van RdK die de toekomst op dit moment vormgeven’. En tot slot de ‘toekomstplannen’: ,,Wees de eerste die hoort over de gedurfde strategieën van RdK voor duurzame groei en nieuwe kansen”, klonk het wervend.

Maar de vennootschap, die in handen is van het Land en waarvan de aandeelhouder wordt vertegenwoordigd door de MFK/PNP-regering van premier Gilmar Pisas, wenst deze ‘innovaties’, ‘ambitieuze initiatieven’ en ‘gedurfde strategieën’ - die worden bekostigd met zeer aanzienlijke sommen gemeenschapsgeld - niet te delen met de media en de bevolking.

Pogingen van RdK om een nieuwe exploitant te vinden voor de al sinds 2019 gesloten raffinaderij en huurders voor de olieopslag- en overslagtanks bij Bullenbaai strandden tot nu toe vroegtijdig of mislukten jammerlijk, terwijl hiermee vele tientallen miljoenen dollars van het Land - van de Curaçaose burgers - zijn gemoeid. Jaarrekeningen van RdK zijn niet beschikbaar voor publiek en pers. En ook weigert de directie dus tijdig inzage te geven in actuele presentaties, laat staan dat er verantwoording wordt afgelegd. Er wordt klaarblijkelijk ‘achter de schermen’ gewerkt. Dit gebeurde óók toen bij de laatste ‘preferred bidder’ sprake was van vervalsingen op grote schaal van financiële documenten, onthuld door de media. Minister-president Pisas is politiek verantwoordelijk voor RdK. Hij kon al eerder zijn beloftes niet waarmaken en maakte door RdK enkele lelijke uitglijders. De premier geeft echter geen (wekelijkse) persconferenties en beantwoordt - anders dan verreweg de meeste andere ministers van zijn kabinet - niet of nauwelijks vragen. Werkt ook hij liever ‘achter de schermen’?


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.