Silvania wijst op hoge advocaatkosten, maar vergeet uitgaven Regiegroep en kwartiermakers
De regering vond en vindt het, bij monde van minister Javier Silvania (MFK) van Gezondheid (en tevens minister van Financiën), ‘niet passend’ dat het CMC - gezien zijn zeer precaire liquiditeitspositie - de hoge advocaatkosten verder heeft laten oplopen.
Dat liet de bewindsman al eind maart weten aan de ziekenhuisdirectie en herhaalt dat deze week. Op basis van de door het CMC verstrekte crediteurenlijst had het CMC per 25 maart 2023 een schuld van 236.000 gulden aan advocaatkosten. ,,Dit terwijl wij maandelijks liquiditeitssteun verlenen aan het CMC.”
Het liefst zag de regering-Pisas (MFK/PNP) ‘het aanhouden van verdere rechtsprocedures’, wat als bijkomstig voordeel zou hebben gehad dat de advocaatkosten van CMC niet verder zouden toenemen, waardoor volgens Silvania ‘ruimte ontstaat voor het financieren van noodzakelijke medische kosten’.
Het kwam niet zover. Nadat de rechter in eerste aanleg zich in mei 2022 uitsprak over het verzoek van het Curaçao Medical Center inzake de verhoging van het zorgbudget over de periode 2019-2021, is het CMC tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.
Tijdens een gesprek hierover heeft de minister de directie medegedeeld dat het CMC ‘te allen tijde het recht heeft om een uitspraak te appelleren en dat wij als regering dat recht respecteren’. Maar tóch, gelet op het zogeheten Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord Sanering CMC-entiteiten (BHA), is ‘met elkaar een bepaalde marsroute afgesproken’ om oplossingen te zoeken voor de problemen waarmee CMC zich geconfronteerd ziet.
Ook de juiste hoogte van het zorgbudget is volgens Silvania - direct en indirect - een aandachtspunt van het BHA vanwege de nadere uitwerking van de NZa-aanbevelingen (Nederlandse Zorgautoriteit) door de projectgroep waarin CMC zelf ook deelneemt en de uitvoering van het doelmatigheidsonderzoek door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Over kosten gesproken: NZa, projectgroep, onderzoeksbureau …
De bewindsman betreurt het dat CMC zulke hoge advocatenkosten maakt, wellicht terecht, maar zélf besteedt het kabinet-Pisas ook aanzienlijke sommen geld aan onder meer de zogeheten ‘Regiegroep Sanering CMC-Entiteiten’, die namens de regering belast is met de coördinatie van de uitvoering van het BHA, en ook aan ‘senior’ kwartiermaker Caryl Monte - die meerdere advies- en consultancyfuncties bekleedt - plus nog eens drie ‘gewone’ kwartiermakers. Het is voor de media en burgers onbekend hoeveel de kosten bedragen die hier inmiddels mee zijn gemoeid. Het zullen niet een paar tientjes zijn, maar eerder al een of enkele tonnen.
Bij de uitvoering van het BHA, en dus de verduurzaming van de exploitatie van het CMC ‘om deze van een positief toekomstperspectief te voorzien’, is volgens de minister ‘samenwerking een belangrijke factor’. ,,Dit teneinde in de gemeenschap de nodige rust te creëren, in het bijzonder onder het CMC-personeel.” De patiënt wordt even niet vermeld.
Op basis daarvan heeft Silvania vier maanden terug aan het CMC, op verzoek van de directie, een eerste tranche liquiditeitssteun van 8 miljoen gulden verleend; als onderdeel van een totaalbedrag van circa 20 miljoen voor de daaropvolgende maanden, hetgeen volgens hem ‘de bereidwilligheid van de regering toont om de CMC-problemen op een effectieve manier op te lossen’. De directie heeft hier een andere lezing over; het gaat hier om de door de regering aan CMC toegekende ‘vergoeding voor de kosten van onverzekerden van 19,6 miljoen voor voorgaande jaren’.
Dat de directie desondanks tóch hoger beroep doorzette, zit Silvania dwars; hij was in maart van mening dat een verdere behandeling van de rechtszaak ‘niet verenigbaar lijkt met de ingeslagen weg van samenwerking ingevolge het BHA om tot effectieve oplossingen te komen’.
Hij legt uit waarom: ,,Een juridische procedure polariseert, levert slechte publiciteit op, vertroebelt verder de relaties en past daarom niet in de filosofie van een nieuwe start.” Voortzetting van de rechtsprocedure zou ‘de rust en het gezamenlijk gecreëerde momentum verstoren’.
,,Een en ander is naar onze mening tegenstrijdig met de afgesproken werkwijze, althans daar niet mee verenigbaar”, vond en vindt Silvania nog steeds, wat mogelijk verklaart waarom hij zich via zijn persoonlijke Facebookpage zo fel opstelt - en dat publiekelijk - tegen de CMC-leiding. De drie directeuren van het ziekenhuis deden niet wat hij, de minister, wilde.