Ayó Antia. Kòrsou bon bini. Het waren de laatste woorden in het gepassioneerd gezongen laatste lied op het Brionplein in de gedenkwaardige nacht van zaterdag op zondag 10-10-10, terwijl de hoogwaardigheidsbekleders al waren vertrokken terug richting Punda. Curaçao is vanaf nu een natie. Bij het ceremonieel en in de toespraken viel een aantal zaken op. Zoals de speech van de Arubaanse premier Mike Eman, die de verhoudingen micro maakte door Curaçao te bedanken omdat zijn moeder enkele jaren terug de laatste maanden van haar leven in het Sint Elisabeth Hospitaal op Curaçao werd verzorgd. Daarmee wilde hij het belang van de samenwerking tussen en verbroedering van de eilanden aantonen. Gevolgd door een actie van Eman die zeker niet stond in het draaiboek van de organisatie: zijn oproep aan Emily de Jongh-Elhage als laatste premier van de Nederlandse Antillen en Gerrit Schotte als eerste premier van Curaçao naar het spreekgestoelte te komen; om hen te bedanken, feliciteren en vooral hen als politieke tegenpolen op Curaçao aan te sporen tot meer eenheid. Het andere wat opviel was dat verschillende sprekers benadrukten dat Curaçao gevormd is door en bestaat uit (nazaten van) mensen van zeer verschillende afkomst, nationaliteiten, met allerlei huidskleuren en culturele achtergronden. Die roep om eenheid en verbondenheid is natuurlijk niet ongebruikelijk bij de geboorte van een nieuw land, maar het was zaterdagavond met méér dan normale intensiteit. ‘Mijn eiland, úw eiland’, zei gezaghebber Lisa Dindial in haar laatste toespraak. Maar belangrijker is dat ook de nieuwe regeringsleider van Curaçao, Schotte, op wie alle ogen de komende tijd zullen zijn gericht, het met de nodige klem zei. Terecht, want de afgelopen jaren is de verdeeldheid te groot geweest en de laatste weken is er onnodig veel spanning geweest over het thema multiculturaliteit door afkeurenswaardige uitspraken van gedeputeerde, thans minister, René Rosalia van Onderwijs en Cultuur; daarna versterkt door zijn partijleider Helmin Wiels van regeringspartij Pueblo Soberano. MFK-leider Schotte neemt hiervan en met een paginagrote advertentie vandaag gelukkig duidelijk afstand. Gisteren gaf hij leiding aan de eerste ministerraadvergadering van het kabinet-Schotte. Het is aan de kersverse ministers om criticasters te bewijzen dat de coalitie van MFK/PS/MAN in staat is stabiel en met beleid en visie te regeren; voor álle bewoners van Curaçao.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.