Analyse

Alhoewel de screening nog moet beginnen, circuleren de namen van de beoogde ministers van Curaçao al een tijd. De verdeling van de ministersposten is niet zonder risico’s. Niet alleen vanwege de bezetting van de portefeuilles maar ook voor de gevolgen die het heeft voor de Staten en dan met name de politiek-bestuurlijke stabiliteit. Het kabinet-Koeiman in wording heeft een krappe meerderheid van 11 in de Staten. Op zich hoeft dat niet per se problematisch te zijn zolang die meerderheid goed is ingespeeld en het politieke spel tot in de finesses beheerst. analyse
In totaal zijn er 7 van de 21 Statenleden die het pas gekozen parlement verlaten om een ministerspost te vervullen: Hensley Koeiman en Kenneth Gijsbertha (MAN), Zita Jesus-Leito en Eugene Rhuggenaath (PAR), Jaime Córdoba en Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) en Suzy Camelia-Römer (PNP).
De ministers lijken voor het overgrote deel vervangen te worden door partijleden met weinig tot geen politieke ervaring in het parlement. En dat kan een risico inhouden. Politiek leider en fractieleider Koeiman van MAN is de beoogde nieuwe premier. Formateur Gijsbertha, een warme pleitbezorger voor sport, wordt waarschijnlijk de nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS). Dat wil zeggen ervan uitgaande dat Gregory Damoen als voormalig hoofdambtenaar Financiën akkoord gaat om namens MAN minister van Financiën te worden. Als Damoen géén minister wordt, dan zou Gijsbertha minister van Financiën worden en ook de portefeuille van Sport krijgen.
Met alle respect voor Gijsbertha is het de vraag of Financiën, het kloppend hart van en voor de regeerplannen, bij hem wel in goede handen is. Na jaren van bezuinigingen is er nu meer speelruimte. Maar daarom is er juist een vakmens op de post vereist die op de uitgaven let en tegelijkertijd het kabinet de ruimte geeft om de vastgestelde doelen te halen. In het geval Gijsbertha de post Financiën krijgt, zou Giselle Mc WiIliam, die zelf weinig tot geen bestuurlijke ervaring heeft, de nieuwe minister van OWCS worden.
Als Damoen wel minister van Financiën wordt, krijgt Gijsbertha dus OWCS onder zich. Gijsbertha profileerde zich in de campagne als de ideale kandidaat voor de sport. De vraag is echter wat hij met onderwijs sec heeft. Het ministerie heeft sinds 10-10-‘10 maar liefst zes bewindslieden versleten, het gros daarvan weliswaar van Pueblo Soberano, maar toch. Onderwijs is bij uitstek het middel om de sociale ongelijkheid structureel te lijf te gaan. De praktijk heeft uitgewezen dat de portefeuille zelfs voor de doorgewinterde experts een slangenkuil bleek, compleet met ambtenaren die de minister al dan niet bewust zouden tegenwerken en/of verkeerd informeren.
Gassan Dannawi, de nummer 5 op de lijst van MAN, wordt genoemd als de nieuwe Statenvoorzitter. Dannawi komt koud binnen als voorzitter. Het is niet uit te sluiten dat de oppositie vanuit met name de MFK van Gerrit Schotte, die wél het klappen van de Statenzweep kent, het hem knap lastig zal kunnen maken. De MFK-fractie bleef in de vorige Statenperiode consequent vraagtekens plaatsen bij besluiten van de parlementsvoorzitter omdat ze niet (geheel) in overeenstemming zouden zijn met het Reglement van Orde. In het geval Mc William minister wordt, is nieuwkomer Yaël Plet aan de beurt. Het kabinet-Koeiman krijgt dan te maken met een MAN-fractie bestaande uit onervaren parlementariërs, onder wie ook Elsa Rozendal en Amador Nita. Het is te hopen dat dit gebrek aan ervaring zich niet vertaalt in de trend om bij meningsverschillen dan maar met de partij te breken en uit de fractie te stappen. Voormalig MAN-Statenlid Eunice Eisden wordt genoemd als de nieuwe Gevolmachtigde minister in Den Haag. De keus is opmerkelijk. Eisden is bekend om haar felle uithalen richting Nederland, zij wordt nu echter geplaatst in een functie waarin de nodige diplomatie is vereist.
Met het vertrek van Jesus-Leito en Rhuggenaath uit de Staten om voor PAR minister te worden, zijn Curtley Obispo en Stephen Walroud naar alle waarschijnlijkheid aan de beurt om Statenlid te worden. Jesus-Leito heeft niet de specifieke kennis die voor Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) vereist is. Obispo is volstrekt nieuw in de parlementaire arena.
In het geval van Pueblo Soberano valt de ‘schade’ mee. Door het vertrek van Jaime Córdoba en Ruthmilda Larmonie-Cecilia om minister te worden van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening (BPD), respectievelijk van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) - of omgekeerd - keren de ervaren Statenleden Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora waarschijnlijk terug. Elmer ‘Kadè’ Wilsoe zit daar nog tussen, maar hij gaf eerder aan gezien zijn status als verdachte geen parlementariër te willen/kunnen worden.
Bij PNP lijkt oudgediende Humphrey Davelaar in de Staten te blijven. De verwachting is dat Suzy Camelia-Römer, nu nog Statenlid, terugkeert naar het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), terwijl ‘outsider’ Ornelio ‘Kid’ Martina Justitie gaat doen. Henny Reinilia, bestuursvoorzitter van de partij, wordt genoemd als haar beoogde opvolger in de Staten. Boze tongen beweren dat Reinilia, net als Davelaar, in het ‘anti-Camelia-Römer’-kamp zit.
Drie van de vier leiders van MAN-PAR-PNP-PS gaan het kabinet in. Dat is op zichzelf een goede zaak. De coalitiepartijen doen er echter verstandig aan om de afzonderlijke fracties stevig aan zich te binden om de risico’s van een krappe, minimale meerderheid te beperken. De afzonderlijke ministers en dan met name die zonder specifieke vakkennis, moeten niet schromen een team van betrouwbare deskundigen te vormen om samen de klus te klaren. En de nog onervaren parlementsleden moeten zich niet gek laten maken. Dit is geen pleidooi voor kadaverdiscipline - immers elke volksvertegenwoordiger draagt zijn/haar eigen verantwoordelijkheid - maar het opstappen of de stekker eruit trekken om persoonlijke conflicten of erger nog persoonlijk gewin, is fnuikend voor de bestuurbaarheid van het land.
Regeren is vooruitzien. Regeren is ook bewust anticiperen op de risico’s van een krappe meerderheid in combinatie met relatief veel onervaren Statenleden die hun parlementaire sporen nog moeten verdienen en ook nog moeten bewijzen dat zij terecht hoog op de lijst geplaatst stonden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.